(P) Cum te avertizează organismul atunci când nu primește suficiente substanțe nutritive?
Organismul nostru este un sistem foarte inteligent și extrem de complex. Atunci când simte că ceva nu este în regulă, este capabil să ne transmită semnale prin care să ne atenționeze. Noi trebuie doar să știm cum să le interpretăm și să acționăm. Cum te avertizează organismul atunci când nu-i oferi substanțele nutritive de care are nevoie? Cum să le recunoști pentru a lua măsuri? Află mai multe despre acest subiect în rândurile următoare.
Oboseală cronică și lipsă constantă de energie
Probabil cel mai evident semnal al unui organism lipsit de substanțe nutritive, este oboseala persistentă. Dacă te simți mereu obosit, chiar și după un somn îndelungat, este posibil ca organismul să nu primească suficiente vitamine și minerale. De exemplu, lipsa de fier duce la anemie. Te vei simți mereu obosit și vei resimți și o lipsă constantă de energie. Include în dietă alimente bogate în fier, precum carnea roșie, spanac sau leguminoase.
Dureri musculare și articulare
Durerile musculare și articulare sunt și ele semnale clare că organismul este privat de substanțele nutritive optime. Lipsa de vitamina D, magneziu și calciu, favorizează apariția durerilor musculare. Și chiar și apariția crampelor. De asemenea, proteinele și aminoacizii sunt necesari pentru repararea și menținerea țesutului muscular. Consumă alimente bogate în aceste substanțe și suplimentează-ți organismul cu suplimente de bază de proteine și aminoacizi pentru a-ți susține sănătatea musculară și articulară.
Căderea părului, slăbirea unghiilor și probleme ale pielii
Părul este un indicator al stării de sănătate. Atunci când acesta se rupe mai ușor sau cade mai mult, s-ar putea să existe o deficiență de proteine, zinc sau biotină. Unghiile fragile, casante sau cu pete albe, indică și ele lipsa unor nutrienți esențiali. Chiar și pielea te avertizează atunci când nu dispune de vitaminele esențiale prin uscăciune, eczeme sau acnee. Aminoacizii sunt esențiali pentru sănătatea părului. Vitaminele A, C și E sunt importante pentru sănătatea pielii, alături de acizii grașii omega-3. Include în dietă alimente bogate în acești nutrienți pentru a te bucura de un păr mai bogat, unghii frumoase și o piele sănătoasă.
Sistem imunitar slăbit și probleme digestive
Un sistem imunitar puternic protejează organismul împotriva infecțiilor și bolilor. Atunci când acesta este afectat, corpul se îmbolnăvește mai des. Alimentele bogate în vitaminele C, D, zincul și seleniul, mențin sănătatea sistemului imunitar. Dificultățile digestive, precum diareea, constipația sau balonarea, pot fi și ele semne ale deficiențelor nutriționale. De exemplu, lipsa de fibre duce la constipație. Deficiențele de magneziu pot provoca balonare. Lipsa complexului de vitamine B poate afecta digestia și absorbția nutrienților. Consumând alimente și suplimente bogate în fibre și nutrienți, îți vei menține un sistem digestiv sănătos.
Tulburări de concentrare și schimbări de dispoziție
Pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de nutrienți. Atunci când este privat de vitamine, precum cele din complexul B sau omega-3 și anumiți antioxidanți, scade concentrarea și capacitatea de a memora anumite lucruri. Dacă observi că uiți informații sau nu te poți concentra pe anumite activități, include în dietă alimente bogate în nutrienții amintiți. Totodată, nutriția influențează și sănătatea mentală. Deficiențele de vitamine și minerale contribuie la schimbări de dispoziție, anxietate sau depresie. Pentru a-ți păstra echilibrul emoțional, consumă alimente bogate în vitamina D, magneziu și acizi grași omega-3.
Un lucru este cu siguranță cert: organismul nostru pare că are propriul creier și este capabil să ne avertizeze atunci când nu primește suficiente substanțe nutritive. Recunoscând aceste semnale și luând măsurile care se impun din timp, vei reuși să-l menții sănătos. Ascultă-ți corpul, oferă-i nutrienții de care are nevoie și te vei simți mai plin de energie, revigorat, sănătos și echilibrat.