Evoluția tehnologiei a dus la invenția multor electrocasnice care astăzi, au devenit indispensabile în orice gospodărie. Pe lângă folositoarele frigidere, mașini de spălat și aspiratoare, se mai numără și aragazele – mașini de gătit ce au făcut și continuă să facă viața oamenilor mai ușoară. De la prima plită de cărămidă apărută în istorie, până la aragazul modern din zilele noastre, în rândurile ce urmează, vă vom prezenta istoria acestor mașini de gătit, pentru a vă ajuta să-i vedeți utilitatea. Să începem!
Celebrul aragaz își are originiea prin 1490 când, în Alsacia, a fost fabricată prima plită de cărămidă. De-a lungul timpului, în secolul al XIII-lea, apare și plita de metal, în Germania, care se răspândește ulterior și în occident. Însă primul aragaz complet a apărut în anul 1820. Despre asta în rândurile următoare, căci acum vrem să vă povestim puțin și despre originea numelui.
Aragazul își ia numele de la inițialele A și R ce fac trimitere la rafinăria Astra Română. Această rafinărie producea gazul petrolier lichefiat pe baza căruia au funcționat primele aragaze de la noi. Aragazul pe gaz a fost o invenție uimitoare și inovativă, deoarece a ajutat și încă ajută gospodinele de pretutindeni să gătească uniform mâncăruri sănătoase și gustoase. De aceea, în vremurile noastre a ajuns să fie de nelipsit, pentru că ne ajută zi de zi. Chiar dacă acum există și aragaze cu alte surse de căldură decât gazul, cum ar fi plitele incorporabile sau cuptoarele electrice incorporabile, numele a rămas totuși neschimbat, fiind un nume comun și la îndemână. După cum vă spuneam și mai sus, primul aragaz pe gaz complet a apărut în anul 1820. A fost invenția britanicului James Sharp, care a reușit să o patenteze în anul 1826, și apoi să își deschidă o fabrică de mașini de gătit în 1836. La momentul acela, invenția sa a fost susținută de firma Smith&Philips și apoi aclamată de celebrul chef francez al perioadei, Alexis Soyer, în restaurantul său. Încurajările lui Soyer i-au fost de folos lui Sharp. Bucătarul era un om de încredere, atât printre oamenii din clasele înalte, cât și printre cei obișnuiți, iar faptul că s-a folosit de invenția lui în restaurantul său, loc în care se găseau tot timpul noi mașinării și alte invenții inovatoare asupra culinarului, l-a ajutat pe Sharp să ducă dezvoltarea aragazului la bun sfârșit. Astfel, în anul 1851, Sharp a reușit să-și expună invenția la Expoziția Universală din Londra, însă abia după 1880 aragazele au început să devină populare și să apară în fiecare casă, odată cu extinderea rețelei de gaz la nivel național.
De-a lungul timpului, trecerea de la aragazele pe cărbune la aragazele pe gaz a fost definitivă. Cele din urmă, fiind mai mici și mai ușoare, au prins popularitate și astfel, au reușit să se adapteze imediat oricăror gospodării. În anul 1891 a apărut și plita electrică, o altă invenție ce a ajuns să fie de nelipsit printre bucătărese. Aceasta a fost brevetată de compania Carpenter Electric Heating Manufacturing. Dar în Europa și în restul lumii, pe de altă parte, aragazele au început să apară abia la începutul secolului XX. În anul 1910, producătorii de aragaze au îmbrăcat fețele mașinilor de gătit fabricate în email, pentru a se curăța mai ușor. Încet încet s-a ajuns la aragazul din zilele noastre. Multe din aragaze se aprindeau cu ajutorul chibritelor, însă datorită evoluării tehnologiei, acum primează aparatele ce se aprind la numai o întoarcere a unui buton electric. De aici și afirmația că aragazele ne fac viața mai ușoară: pentru că, de-a lungul istoriei, au devenit din ce în ce mai ușor de folosit, mai adaptabile caselor noastre și mai profesionale, încât acum nu trebuie decât să le aprindem și să așteptăm ca mâncarea să se gătească. Nu mai este nevoie să încingem focul în sobă sau să ne folosim de cărbuni, ca odinioară. Acum, totul este mai simplu.
Popularitatea acestor mașini de gătit a dus la îmbunătățirea lor și la apariția mai multor tipuri. Acum, în bucătăriile moderne, există trei mari tipuri de aragaze: pe gaz, electrice și mixte. Aragazul pe gaz este cel mai întâlnit în gospodăriile românilor. Este un model clasic, ce se poate lega la o butelie sau la rețeaua de gaz. Deși plita superioară are, de obicei, încălzire uniformă, la cuptorul său nu se mai aplică aceeași regulă. Din cauza lipsei ventilatorului, cuptoarele aragazelor pe gaz se încing mai tare în partea de jos, fapt ce complică puțin gătitul. De aceea, cu trecerea timpului, a apărut aragazul electric. Acesta nu mai necesită conectarea la o butelie, ci poate fi legat simplu la un circuit electric adecvat. Avantajul acestui model de aragaz este cuptorul, datorită ventilatorului din interior ce ajută la o încălzire și gătire uniformă prin distribuirea căldurii în întreg interiorul. Aragazul electric vine de obicei și cu termostat sau timer inteligent pentru setarea anumitor perioade de gătit și pentru a evita arderea. Este o invenție cu adevărat inovatoare. Sau, mai există și variata de a alege un aragaz mixt. Modelul cel mai des întâlnit este cel cu plită pe gaz și cuptor electric. Este o variantă perfectă, ce îmbină ambele stiluri de gătit și poate fi de folos oricărei gospodine. Rămâne totuși la latitudinea dumneavoastră să alegeți aragazul potrivit, în conformitate cu stilul personal de gătit.
Acum ajunși la final, sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că ați înțeles funcționalitatea unui aragaz și motivul pentru care invenția sa a fost revoluționară. Dacă sunteți în căutarea unei astfel de mașini de gătit, nu ezitați să răsfoiți mediul online pentru mai multe recomandări. Happy shopping!