5 sfaturi pentru a alege anvelope potrivite pentru mașina ta
Anvelopele sunt componente extrem de importante pentru siguranța vehiculului și, prin urmare, trebuie să fie, pe lângă calibrarea, întotdeauna în condiții perfecte de utilizare. În acest scop, uzura acestora trebuie respectată în mod constant, iar timpul de înlocuire trebuie și el respectat, indiferent dacă avem anvelope scumpe sau anvelope ieftine.
Alegerea anvelopelor nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Apar multe întrebări și există multe detalii care trebuie luate în considerare.
Anvelopele, fie ele anvelope ieftine sau scumpe, trebuie schimbate ori de câte ori se observă uzură peste normal. Unele obiceiuri pot anticipa momentul schimbării, precum tipul de anvelopă folosită, drumul pe care circulă șoferul și modul în care conduce mașina (pornire, frânare, curbe etc.), care le uzează mai repede, printre alte aspecte care pot face diferenţa. Principalul criteriu de cunoaștere a uzurii acestor articole este prin indicatorul de uzură al benzii de rulare. Când atinge limita, este indicată uzura maximă, ceea ce pune în pericol siguranța vehiculului, crescând șansa de derapare și acvaplanare.
Alegeți banda de rulare potrivită
Banda de rulare este cea care garantează tracțiune, manevrabilitate, frânare bună, capacitate de dispersie a apei și kilometraj ideal pentru fiecare tip de mașină. Prin urmare, trebuie să fie foarte bine aleasă. Fiecare model de anvelope, fie ele anvelope ieftine sau scumpe, are un model al benzii de rulare, care definește tipul de drum pe care ar trebui să circule mașina. Există anvelope cu caneluri care sunt mai potrivite pentru zilele ploioase, altele pentru drumuri de teren și chiar cele care sunt mai frecvente pentru asfalt uscat. Benzile de rulare, însă, nu diferă între ele doar în ceea ce privește designul canelurilor, ci și în lățimea anvelopei. Cu cât este mai lat, cu atât va fi mai stabil, dar pe de altă parte, cu atât va fi mai greu de condus. Șoferul trebuie să știe ce este cel mai important pentru tipul său de condus.
Căutați anvelope cu durabilitate bună
Verificarea uzurii benzii de rulare, a designului benzii de rulare, este esențială pentru a nu greși atunci când cumperi anvelope. Acesta este un indicator al durabilității anvelopei și este asociat cu rata de uzură a acelei componente. De fapt, anvelopa este supusă unor evaluări pentru a afla cât de mult cauciuc pierde în anumite condiții. Indiferent dacă vorbim despre anvelope ieftine sau nu, căutați unele cu durabilitate bună.
Află care sunt cele mai bune anvelope și pentru zile ploioase
Noile tehnologii în fabricarea anvelopelor permit o mai mare protecție în zilele ploioase. Designul anvelopelor pentru ploaie sau carosabil umed, care poate fi văzut pe banda de rulare, nu există întâmplător. Este o tehnologie care facilitează circulația vehiculelor în locurile în care plouă frecvent. Acestea sunt caneluri care dispersează apa și astfel împiedică formarea unui strat între anvelopă și asfalt, prevenind derapajele frecvente. Prin urmare, atunci când cumpărați anvelope, alegeți cele care permit conducerea mai sigură, mai ales în zilele ploioase. În acest fel, se evită derapajul și temuta acvaplanare.
Obțineți mai mult control asupra direcției
Alegerea benzii de rulare a anvelopei garantează, de asemenea, un control mai mare al mașinii. Anvelopele cu o uzură mai mică a benzii de rulare au o aderență mai bună, precum și cele cu o lățime mai mare, ceea ce oferă cu siguranță un control mai eficient al mașinii.
Atenție la confort în timpul condusului
Personalizarea mașinii cu anvelope cu profil mai mic, cu scopul de a o face sport, poate chiar să mulțumească unii utilizatori din punct de vedere estetic, dar această practică afectează foarte mult confortul. Prin reducerea profilului anvelopei se produce și scăderea stratului de aer care amortizează și, în consecință, crește impacturile cu solul. Merită să ne amintim că anvelopa este unul dintre cele mai importante elemente de siguranță ale unui vehicul. Dacă știi să le alegi pe cele potrivite, nu mai rămâne decât să fii cu ochii pe manual. Acolo sunt disponibile o mulțime de informații importante de care veți avea nevoie, cum ar fi nivelul de presiune, kilometrajul pentru a efectua fiecare calibrare, aliniere, echilibrare, printre altele.