Dezvoltarea industriei de IT și creșterea utilizării tehnologiei a dus și la apariția mai multor tipuri de joburi, precum și cel de Scrum Master. Liant al echipei, acesta are grijă să se mențină eficiența pentru livrarea cu succes a proiectelor.
Pe lângă joburile de programatori și developeri, în industria tehnologiei sunt și roluri-cheie care asigură implementarea cu succes a platformelor, aplicațiilor și proiectelor de software. În echipele tehnice, pe lângă managerul de proiect sau de produs, se conturează mai des nevoia de persoane care să ocupe rolul de Scrum Master, conform acestei pagini.
Pare un titlu science-fiction sau dintr-un joc video, însă de fapt este un rol serios ce implică project management, leadership, câteva cunoștințe tehnice de bază și înțelegerea metodei Scrum / Agile.
O echipă de proiect care lucrează după cadrul Scrum are în componență, pe lângă programatori, un Project Manager (sau Product Owner) și un Scrum Master. Acesta este responsabil pentru managementul procesului (și doar al procesului). Nu este implicat în deciziile despre ce anume se lucrează și livrează, ci este un ghid sau coach al echipei care se asigură că aceasta lucrează eficient.
Scrum este un cadru de lucru agil care permite echipelor tehnice să lucreze și să livreze proiecte complexe, abordându-le pas cu pas, iterativ. Este un mod de management de proiect destul de simplu, direct și ușor de implementat, fiind foarte popular în proiectele de dezvoltare de software, conform acestei surse. Principiul de bază în metodologiile Agile este împărțirea unui proiect în bucăți mai mici și lansarea și livrarea acestora pe parcurs.
Există câțiva termeni și principii specifice utilizate în această metodologie, unul din ele fiind faptul că se lucrează iterativ, în sprinturi (perioade clar definite, de obicei de două săptămâni) la finalul cărora se livrează anumite componente din proiectul mai mare. Unii termeni pot părea complicați (product backlog, sprint review), însă sunt destul de ușor de învățat și de înțeles, devenind din ce în ce mai eficient folosiți prin practică.
Un Scrum Master este liderul din umbră al echipei Agile, un coach și motivator pentru aceasta. Rolul său este să educe echipa despre procesele Scrum și să îi ajute să folosească aceste practici, cu scopul performanței echipei.
Ca și activități principale, un Scrum Master: susține managerul de proiect IT în atingerea obiectivelor și în planificarea sarcinilor, menține eficiența echipei, facilitează conversațiile echipei pentru a depăși eventualele obstacole și blocaje, îi ajută să prioritizeze taskurile, se asigură că echipa înțelege și aplică metodologia Scrum ca și cadru de lucru. Poate avea și rolul de a ajuta la adoptarea metodologiei Scrum în cadrul organizației, la nivel general.
Rolul de Scrum Master este potrivit pentru persoanele bine organizate, cu abilități bune de ascultare și comunicare, empatice, care pot facilita eventuale conflicte, cu cunoștințe tehnice de bază astfel încât să înțeleagă termenii folosiți de programatori. E nevoie să cunoască bine metodologia Scrum și să înțeleagă utilizarea ei în practică.
Pentru a deveni Scrum Master, ajută experiența de Product Manager sau de Project Manager pentru echipe tehnice, însă și o persoană fără experiență tehnică poate ocupa cu succes acest rol. Există numeroase cărți, cursuri și certificări online din care orice persoană interesată poate învăța despre metoda Scrum și managementul proiectelor tehnice, precum cele de aici.