Cu ajutorul unor sustinatori plantari personalizati se pot trata anumite probleme de statica ale piciorului. Poate sa fie vorba despre picior scobit, calcaneovalgus, picior plat, bataturi, exostoza calcaneana sau sindromul Morton, insa sustinatorii plantari sunt utili si persoanelor care nu sufera neaparat de afectiuni la nivelul talpii.
Pot fi folositi atat pentru a preveni eventuale viitoare neplaceri din punct de vedere al sanatatii piciorului, cat si pentru a asigura un plus de confort persoanelor care petrec mult timp stand in picioare sau celor care se deplaseaza distante lungi mergand pe jos. Sunt utili atat in cazul persoanelor care au un serviciu solicitant, precum si in timpul desfasurarii activitatilor sportive, prevenind eventuale accidente si ajutand la cresterea performantelor.
De asemenea, medicul poate sa recomande folosirea de sustinatori plantari personalizati si pentru femeile insarcinate. Acestia contribuie la imbunatatirea sirculatiei sangelui, avand si rolul de a reduce tensiunea provocata de greutatea suplimentara la nivelul coloanei vertebrale. Intretinerea sustinatorilor plantari nu presupune nimic special, pentru ca acestia pot sa fie pur si simplu stersi cu o laveta umeda. Singura indicatie este aceea de a fi uscati departe de o sursa directa de caldura.
Statica piciorului poate fi considerata o adevarata amprenta plantara, pentru ca este diferita in cazul fiecarei persoane. Din acest motiv este esential ca sustinatorul plantar sa fie realizat intocmai dupa amprenta plantara a fiecarui om. Modulele din zona boltei transversale trebuie sa fie exact in locul care trebuie, la fel si modulele din zona boltei longitudinale. In situatia in care doar calcaneul este in valg sau var, se va opta pentru corectie prin supinare la nivelul calcaiului. Daca este afectat si genunchiul, recomandarea este de supinare pe toata lungimea talpii.
Materialele folosite pentru fabricarea sustinatorilor plantari sunt de mai multe feluri. Pentru ca partea superioara a sustinatorilor personalizati intra in contact direct cu talpa, materialele din care poate fi confectionata variaza de la piele si piele intoarsa, pana la spuma de memorie, multiform sau material textil colorat. Pentru fabricarea modulelor de corectie se vor respecta intocmai cerintele medicului, folosindu-se materiale care au densitati diferite. In mod normal, un sustinator plantar poate sa fie folosit timp de sase luni inainte de a fi schimbat. In situatia copiilor insa, sustinatorul personalizat va trebui schimbat ori de cate ori este nevoie, avand in vedere faptul ca piciorul creste repede.
Primul pas, in situatia in care aveti nevoie de sustinatori plantari, este sa veniti la un centru de diagnosticare a talpii. Se va efectua o examinare a talpii folosind procedura de amprentare plantara computerizata. Aceasta examinare are rolul de a masura distributia presiunii din talpa, oferind o imagine digitala de rezolutie mare. Amprentare plantara computerizata este o modalitate foarte eficienta de a deosebi diverse probleme de statica ale piciorului si reprezinta practic o scanare a talpii.
In structura scannerului este montata o camera video, cu ajutorul acesteia putandu-se observa cu exactitate pozitia calcaneului si pozitia genunchiului. Aceasta este o alternativa eficienta pentru stabilirea unui diagnostic precis, datorita faptului ca softul ajuta la masurarea unghiului de inclinare a calcaneului. Pe baza datelor care sunt obtinute astfel, poate sa fie calculat si gradul de corectie in centimetri.
Pentru ca sustinatorii plantari personalizati sa fie eficienti, este necesar ca pozitia modulelor si masura de corectie sa nu fie stabilite la intamplare. Sustinatoarele standard sunt fabricate pe sabloane in serie si sunt sanse foarte mici sa fie potrivite perfect in functie de afectiunile personale. Cele mai comune dintre aceste afectiuni sunt:
In situatia persoanelor cu pinten calcanean, sustinatorul plantar ajuta la descarcarea zonei dureroase. In cadrul structurii sustinatorului personalizat trebuie sa fie montat un modul special pentru descarcare. Interiorul acestui modul este fabricat dintr-un material care se numeste poron, iar exteriorul dintr-un material rigid (cauciuc). In acest fel, marginea din exterior a calcaneului urmeaza sa se sprijine pe partea exterioara a modulului, iar exostaza urmeaza sa intre in partea moale. Este modalitatea prin care durerea generata de contactul direct al exostozei poate sa dispara, iar pentru a reduce inflamatiile se pot monta biomagneti in structura sustinatorului.