Schinduful, unul dintre leacurile antice din Egipt

01 10. 2021, 07:20

Egiptenii sunt renumiți în toate colțurile lumii pentru elementele culturale deosebite, pentru mâncarea delicioasă, pentru clima călduroasă și pentru istoria fascinantă.

Medicina nu este însă probabil unul dintre elementele la care te gândești, atunci când iei în calcul o vacanta in Egipt.

Cu toate acestea, încă din antichitate egiptenii erau renumiți pentru leacurile eficiente pe care le foloseau, atât în tratarea, cât și în prevenirea bolilor.

Istoria medicinei în Egipt

Practica medicinei se transmitea din tată în fiu și era o îmbinare între tratamente fizice și spirituale. În plan spiritual (religios) se făcea referire la zeități pentru Thot, Osiris, Isis sau Seth.

În plan material se foloseau plante precum chimenul, mărarul, lămâile, usturoiul, ceapa, curmalele și multe alte roduri ale solului, care erau recunoscute pentru proprietățile lor curative și preventive, încă din vremea faraonilor.

Multe dintre aceste tratamente erau direct legate de geografia acestui ținut. De altfel, poetul grec Homer spunea: ”rodnicul pământ al Egiptului este cel mai bogat în leacuri”.

Schinduful, un tratement versatil în antichitate

Printre produse medicinale folosite încă din Egiptul antic se numără și schinduful. Această plantă aromatică, face parte din familia leguminoaselor și este în prezent întâlnită ca ingredient în unele mâncăruri asiatice.

Semințele acestei plante erau folosite pentru ameliorarea tulburărilor menstruale, diminuarea durerilor la naștere sau pentru tratarea impotenței.

Tot cu schinduf egipentii tratau bolile respiratorii, deoarece cunoșteau proprietățile antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii pe care această plantă le are.

Semințele erau folosite și la îmbălsămare sau împotriva căderii părului.

Schinduful în prezent

În prezent se știe că această plantă conține vitaminele A, B și D, fier, magneziu și fibre. Schinduful se regăsește sub formă de condimente, produse cosmetice, ceaiuri, săpun sau tincturi.

Este folosit în medicina alternativă, sub formă de supliment alimentar pentru tratarea unor afecțiuni digestive, precum constipația, arsurile sau stimularea poftei de mâncare.

Este util și pentru stimularea lactației. Proaspetele mămici pot cosuma ceaiul de schinduf pentru a stimula producția de lapte.

Unele studii incipiente au dovedit că schinduful reduce nivelul colesterolului și poate fi un aliat în lupta împotriva diabetului.

Nu în ultimul rând, această plantă crește nivelul de testosteron.

Schinduful în alimentație

În prezent schinduful se cultivă cu precădere în zona mediteraneană, India și SUA. Planta re un gust dulce-amărui și este cel mai des întâlnită în curry.

Germenii de schinduf sunt considerați un superaliment, datorită conținutului bogat în vitamine și minerale. Germenii se consumă crud, pe pizza, în salate, în sosuri sau în supe.

De asemenea, frunzele de schinduf pot fi adăugate și în preparatele pe bază de spanac, morcov sau cartofi.

Cultura egipteană este complexă și fascinantă. Este unul dintre motivele pentru care această destinație turistică merită vizitată.

Iar dacă pleci toamna aceasta într-un sejur in Hurghada, nu uita să guști un preparat cu schinduf.