Cum a apărut cel mai captivant joc de cărți din lume (P)
Cu două secole în urmă, pokerul era practicat îndeosebi de haiduci și aventurieri fiind privit mai mult ca un joc ce ține exclusiv de noroc.
Astăzi, este considerat un sport al minții care atrage jucători amatori și profesioniști din toate colțurile lumii și care a ajuns să îi fascineze pe experți în matematică, scriitori și regizori de film deopotrivă. Mai mult, pokerul a ajuns să se îndrepte cu pași repezi spre Jocurile Olimpice.
- Teorii legate de originile pokerului
De-a lungul anilor s-au vehiculat mai multe teorii legate de originile pokerului. Una dintre cele mai răspândite este aceea potrivit căreia, pokerul își are rădăcinile în jocul francez “poque” sau jocul german “pochspiel”. Pe de altă parte, unii istorici susțin că își are originea în Persia, acolo unde se juca “As Nas”, un joc de cărți ce datează din secolul al XVI-lea.
Totuși, se spune că unele dintre primele origini ale pokerului provin din China, la sfârșitul anilor 900. Pokerul ar fi apărut odată ca un joc de domino, care se juca la curtea împăratului chinez in acea vreme și care era practicat cu ajutorul unor plăci pictate (asemănătoare plăcilor Mahjong).
Dacă originile exacte ale pokerului sunt încă un mister, un lucru e cert: jocul de poker, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a conturat la începutul anului 1800, în America. Una dintre primele forme de poker numită „poque” a fost jucată în casele de jocuri din New Orleans. A câștigat popularitate în rândul soldaților în timpul războiului civil american, iar apoi s-a răspândit în toată America.
-
Prima atestare oficială datează din anul 1892
Actorul britanic Joseph Crowell este autorul primei atestări a acestui joc. În anul 1829, Crowell a scris în jurnalul său că văzuse emigranți ce jucau poker în așteptarea vaporului, în estuarul răului Mississippi. Pe atunci, jocul era rudimentar: 20 de cărți erau împărțite, câte cinci. Cine credea că are mâna mai bună, paria. Dacă se adunau mai multe pariuri pe masă, se arătau cărțile și cel mai bun lua banii. Și aici vine ingredientul principal: blufful. Cine paria fără să aibă o mâna bună putea câștigă potul dacă ceilalți renunțau. Blufful este sufletul jocului și elementul care i-a asigurat în timp succesul.
Un an important în istoria pokerului este 1925. Atunci a apărut cea mai renumită versiune de poker, Texas Hold’em. Valorile mâinilor au rămas aceleași, însă jucătorii primeau două cărți în loc de cinci. Restul de trei se așezau pe masă cu fața în sus, iar jucătorii le foloseau pentru a-și face propria formație. Din acel moment, pokerul a devenit mult mai complex și a început să fie văzut ca un joc de abilități. Drept urmare, blufurile au fost mai dificile.
Pokerul a crescut în popularitate o dată cu organizarea primei ediții a World Series of Poker Tournament, care a avut loc în anul 1970, în Las Vegas. La scurt timp, a ajuns să fie practicat în întreaga lume, iar jucătorul de poker nu a mai fost văzut ca un aventurier sau haiduc ci ca un profesionist și o celebritate.
Acum, pe lângă Texas Hold’em, jucătorii au a dispoziție mai multe variante, de la Omaha, Razz, Seven Card Stud, Badugi, Deuce to Seven Triple Draw, până la Five Card Draw sau Horse.
- Pokerul online câștigă tot mai mulți fani
Un rol decisiv în creșterea notorietății pokerului l-a avut fără doar și poate dezvoltarea tehnologiei și a internetul. Acum, pasionații de poker se pot juca de oriunde, cu un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon sau tabletă, care are acces la internet și la orice oră.
Durează doar câteva minute să înveți cum se joacă poker in mediul online. De asemenea, un real ajutor sunt si soft-ul simplu și sfaturile oferite de cazinourile online. Nu în ultimul rând, aici ai parte de bonusuri și promoții atractive, dar și de o gamă largă de variante de poker, inclusiv clasicul Texas Hold’em, Omaha, serii de poker online și turnee PKO, precum și jocuri cash. Astfel, nu e de mirare că ajuns să câștige un număr impresionant de fani în mediul online.
- Pokerul a ajuns să fie considerat un sport al minții
Pași importanți s-au făcut și în ceea ce privește statutul pokerului. Jocul a fost acceptat oficial de International Mind Sports Association la congresul organizației desfășurat în Dubai, în 2010. Astfel, la fel ca șahul sau bridge, pokerul a ajuns să fie considerat un sport al minții.
Șapte ani mai târziu, Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale a recunoscut Federația Internațională de Match Poker și a inclus-o în lista de o “observatori”, validând match poker-ul ca sport.
De asemenea, în ultimii zece ani s-a tot vehiculat ideea că poker-ul merită pe deplin să fie introdus ca disciplină sportivă la Jocurile Olimpice. Inițiativa îi bucură nu doar pe fanii pokerului din întreaga lume, dar și pe jucătorii profesioniști de renume, care continuă să facă lobby pentru ca această dorință să se îndeplinească cât mai curând.