Adolescenţii care se consideră supraponderali, deşi nu sunt, au şanse mari de a se transforma, în câţiva ani, în adulţi obezi, afirmă cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie.
Se crede că stresul este un factor care face legătura între fenomene: stresul social indus de convingerea că sunt „graşi” îi poate duce pe tineri la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase.
O altă explicaţie ar putea fi faptul că tinerii care cred că sunt graşi au tendinţa de a sări peste mese; or, mai multe cercetări au arătat că persoanele care sar peste micul dejun au şanse mai mari să se îngraşe.
1.196 de adolescenţi de ambele sexe au fost urmăriţi în cadrul studiului Young-HUNT1, desfăşurat în perioada 1995-1997.
Ulterior, aceiaşi participanţi au fost urmăriţi în cadrul unui alt studiu, Young-HUNT3, în perioada 2006-2008, când aveau cu toţii vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani.
Jumătate dintre subiecţi aveau greutatea normală la maturitate. Ceilalţi erau supraponderali, iar în acest grup cercetătorii au găsit diferenţe interesante.
Cercetătorii au avertizat părinţii să supravegheze obiceiurile alimentare ale copiilor lor adolescenţi şi modul în care aceştia se deplasează (a fi duşi cu maşina zilnic până la poarta şcolii îi predispune la îngrăşare); au evidenţiat importanţa unui somn bun şi necesitatea de a pune accent nu pe subţirimea siluetei, ci pe o alimentaţie sănătoasă.
Sursa: Mail Online