În paginile numărului din iulie-august al periodicului Physiological and Biochemical Zoology, cercetătorii spanioli au publicat o serie de studii şi cercetări conform cărora mistreţii adulţi de culoare roşcată prezintă mai multe celule afectate, comparativ cu cei care albesc la bătrâneţe. Se pare că producţia de pigment roşu spoliază organismul mistreţilor de un antioxidant care altfel elimină radicalii liberi care distrug celulele. În cazul oamenilor, studiile de specialitate au descoperit că perii de culoare roşie, precum şi pigmenţii roşii din piele au legătură cu o rată crescută a cancerului.
„Ţinând cont că toate vertebratele evoluate, inclusiv oamenii prezintă acelaşi tip de melanină în piele, păr şi pene, aceste cercetări aduc noi evidenţe în cadrul consecinţelor fiziologice ale pigmentaţiei”, declară Ismael Galvan, cercetător principal în cadrul Muzeo Nacional de Ciencias Naturales din Spania.
Cercetătorii au studiat două tipuri de melanină, pigmentul responsabil de culoarea părului şi pielii. Eumelanina este brună sau neagră, în timp ce pheomelanina produce tonuri roşcate sau castanii.
Spre deosebire de eumelanină, pheomelanina are nevoie de glutathion, o substanţă fărăd e care nu poate sintetiza culoarea roşcată. Glutathionul sau GSH, cum mai este denumit, este un antioxidant care împiedică în mod eficient procesul de oxidare la nivel celular. Reacţia de oxidare produce radicali liberi care distrug celulele.
Cercetătorii spanioli au testat mistreţi sălbatici pentru a stabili efectul stresului oxidativ. Au descoperit că exemplarele care aveau coloritul roşcat, prezentau un nivel scăzut al glutathionului în celulele musculare.
Prin comparaţie, părul grizonat, cauzat de lipsa melaninei, este un semn al unei sănătăţi ideale în cazul mistreţilor.
Sursa: Daily Mail