Prima decongelare şi implantare a ţesutului ovarian la avut loc acum opt ani. Cu timpul, odată cu primele sarcini şi naşteri ale acestor femei, procedura a dus la extinderea procesului de conservare a fertilităţii.
Iniţial, se credea că ovarele pot fi păstrate între 6 şi 9 luni, dar un caz din Italia, prezentat de medicul ginecolog Gianluca Gennarelli, a demonstrat că durata poate fi mult mai mare. Conform lui Gennarelli, o pacientă în vârstă de 21 de ani a fost diagnosticată cu cancer. Înainte de începerea chimioterapiei, aceasta a ales să îi fie prelevată o parte din ţesutul ovarian prin laparoscopie.
În urma chimioterapiei, pacienta a suferit de insuficienţă ovariană. În martie 2010, la 7 ani după începerea chimioterapiei, ea a cerut implantarea porţiunii de ovar. În martie 2012, pacienta a dat naştere unui băieţel sănătos, fără a avea nevoie de fertilizarea in vitro. Copilul ei este al douăzeci şi doilea născut prin această tehnică, însă de atunci şi până în momentul actual s-au mai născut alţi şase asemenea copii.
O altă femeie avea 38 de ani atunci când sora ei geamănă identică i-a donat o parte din ţesutul ei ovarian. De atunci, ea a avut 3 copii, pe ultimul născându-l la vârsta de 45 de ani.
În majoritatea cazurilor prezentate de specialişti, a fost vorba de femei care câştigaseră lupta împotriva cancerului, dar oamenii de ştiinţă cred că procedura ar putea fi pusă la dispoziţia publicului larg. Unii dintre experţi spun că tehnica are capacitatea de a stopa apariţia menopauzei. Fetele născute în prezent au 50% şanse să devină centenare, urmând ca ele să îşi petreacă jumătate din viaţă la menopauză. Tocmai de aceea procedura va fii utilă pentru multe dintre ele.
Sursa: Medical Daily