Pentru început, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe aflarea temperaturii din rai, din simplul motiv că referinţele biblice existente sunt mai generoase la acest capitol.
Bunăoară, în Vechiul Testament există acest verset din cartea profetului Isaia:
„Şi luna va străluci ca soarele, iar soarele va străluci de şapte ori mai mult, ca lumina a şapte zile, în ziua când Domnul va lega rana poporului Său şi va tămădui vânătăile de pe trupul lui.” (Isaia 30:26).
În aceste condiţii, raiul primeşte de la Lună la fel de multă radiaţie precum primeşte Pământul de la Soare, la care se adaugă această cantitate înmulţită cu de 7 ori câte 7 (adică de 49 ori mai mare) – în total o cantitate de radiaţii de 50 de ori mai mare decât cea pe care Pământul o primeşte de la astrul zilei. Lumina pe care o primim de la Lună este de 10.000 de ori mai redusă decât lumina pe care o primim de la Soare, aşa că specialiştii nu au mai luat-o în calcul.
Având aceste date ştiinţifice, putem calcula temperatura din rai. Radiaţia primită de paradis îl va încălzi până la punctul în care pierderea de căldură rezultată din radiaţie este egală cu căldura primită. Cu alte cuvinte, paradisul pierde prin radiaţia sa de 50 ori mai multă căldură decât Pământul. Aplicăm legea Stefan-Boltzman, o lege a fizicii cu aplicaţii în termodinamică:
(H/E)4 = 50, unde E este temperatura absolută a Terrei – 300 grade Kelvin; rezultă că H este temperatura absolută a raiului, 798 de grade kelvin, adică +526 grade Celsius!
Temperatura exactă din Iad nu poate fi calculată cu exactitate, doar estimată, dar trebuie să fie mai mică de +444, 6 grade Celsius, temperatura la care sulful (pucioasa) se vaporizează, trecând din stare lichidă în stare gazoasă, după cum ne „asigură” un verset din cartea Apocalipsei:
„Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8).
Pentru a se putea vorbi despre un „lac” de pucioasă, adică de sulf topit (sub formă lichidă), temperatura trebuie să fie sub punctul de fierbere al sulfului topit, care este de +444,6 grade Celsius. La o temperatură mai mare decât aceasta, sulful nu ar mai exista sub formă lichidă, ci de vapori.
Prin urmare, raiul este considerabil mai „fierbinte” decât iadul.
Sursa: Futility Closet