Rata infracţionalităţii a crescut din cauza emisiilor de carburant: vehiculele care foloseau benzină cu plumb şi care au contaminat oraşele timp de zeci de ani au făcut ca agresivitatea să crească în zonele urbane, arată un studiurecent.
Într-un studiu realizat de Howard W. Mielke, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Tulane, şi specialistul în demografie Sammy Zahran, au fost comparate cantităţile de plumb eliberate în perioada 1950-1985 în 6 oraşe americane: Atlanta, Chicago, Indianapolis, Minneapolis, New Orleans şi San Diego. În această perioadă avut loc o creştere a expunerii la pulberile cu conţinut de plumb, ca urmare a utilizării benzinei cu plumb, fenomen care a fost corelat cu o creştere a gradului de agresivitate.
După ce a luat în considerare şi alţi factori precum mediul, comunitatea, veniturile, educaţia şi rata încarcerării, oamenii de ştiinţă au observat că fiecare creştere cu un procent a nivelului de plumb din mediu a făcut ca, peste 22 de ani, rata agresivităţii să se mărească cu 0,46%.
Copii sunt extrem de sensibili la pulberile care conţin plumb şi expunerea la acestea poate provoca efecte neuroanatomice latente care au un impact sever asupra comportamentului social. „Până la 90% din actele de vătămare corporală gravă din zonele urbane au apărut ca urmare a cantităţii de pulberi cu conţinut de plumb, eliberate în atmosferă cu 22 de ani în urmă”, a explicat Mielke.
O altă sursă de intoxicare au constituit-o vopselele cu conţinut de plumb, utilizate pe scară largă în urmă cu câteva decenii.
Sursa: Science Daily