În decursul zile de 3 martie, anul curent, în cadrul LHC a avut loc un nou experiment în care fascicule protoni au intrat în coliziune, în patru puncte diferite de observaţie.
Energia totală degajată în urma acestor ciocniri de particule sub-atomice a atins valoarea de 8 trilioane electronvolţi, un record absolut în domeniu.
Cu această ocazie, cercetătorii speră că „updatarea” potenţialului energetic al LHC va duce la creşterea şanselor de a face noi descoperiri din universul fizicii de frontieră.
Marile aşteptări se leagă totuşi de confirmarea sau infirmarea definitivă a existenţei bosonului Higgs, particula care ar putea explica motivele pentru care materia are masă.
„Experienţele reuşite din ultimii doi ani, în care acceleratorul de particule a atins valoarea de 3, 5 TeV per fascicul de protoni, ne oferă încrederea necesară pentru a creşte cantitatea de energie în decursul acestui an, fără riscuri pentru LHC.”, declară Steven Myers, directorul pentru acceleratori şi tehnologii aferente din cadrul CERN.
Odată cu lansarea sa în anul 2008, operatorii din cadrul LHC au crescut cu mare atenţie cantitatea de energie conţinută de fiecare fascicul de protoni lansat în acceleratorul de particule, care atinge lungimea de 27 kilometri. Oamenii de ştiinţă intenţionează să colecteze date şi informaţii noi până în pragul lunii noiembrie, moment în care LHC va fi oprit din nou, pentru începerea unor noi lucrări de modernizare care vor dura circa 20 de luni.
La sfârşitul acestui interval, cercetătorii speră să lanseze un nou fascicul de protoni, care să aibă energia de 14 trilioane electronvolţi.
Sursa: BBC News