În cadrul cercetării 1.000 de persoane adulte din sudul Californiei au fost întrebate de câte ori pe săptămână consumă ciocolată. De asemenea, voluntarii au fost întrebaţi despre alte obiceiuri alimentare, fiind notate celelalte mâncăruri şi băuturi consumate. De asemenea, tuturor participanţilor le-a fost măsurat indicele de masă corporală (IMC).
Participanţii care mâncau mai multă ciocolată de-a lungul unei săptămâni nu consumau mai puţine calorii decât ceilalţi participanţi la studiu şi nici nu efectuau mai multă activitate fizică. Cei care consumau cea mai mare cantitate de ciocolată consumau în total mai multe calorii de-a lungul unei săptămâni.
Rezultatele studiului arată că beneficiile pe care ciocolata le aduce sănătăţii nu depind de cantitatea totală consumată, ci de câte ori este consumată de-a lungul unei săptămâni. Beatrice Golomb, profesor în cadrul departamentului de medicină al Universităţii California, afirmă că persoanele care consumau o cantitate mică de ciocolată timp de 5 zile pe săptămână prezentau un IMC mai scăzut, chiar dacă aceste persoane consumau în total mai multe calorii şi nu efectuau mai multă activitate fizică decât ceilalţi participanţi la studiu.
„Cercetarea noastră pare să confirme că nu contează doar numărul caloriilor consumate, ci şi compoziţia lor, în ceea ce priveşte impactul lor asupra greutăţii”, afirmă Dr. Golomb.
Dr. Golomb susţine că diferenţa de greutate între persoanele care consumau frecvent ciocolată şi cei care nu aveau acest obicei nu era foarte mare, dar că efectul observat este unul interesant, mai ales atunci când este luat în calcul faptul că voluntarii din prima categorie consumau mai multe calorii şi mai multe grăsimi (ciocolata conţine grăsimi sub forma acidului stearic).
„Ciocolata este leguma mea preferată”, afirmă Dr. Golomb. Ciocolata conţine antioxidanţi precum epicatechina, substanţă care accelerează procesele celulare răspunzătoare de producţia de energie.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că polifenolii existenţi în cacao au un efect inhibitor asupra enzimei cunoscute sub numele de „lipază pancreatică”. Această enzimă este responsabilă de descompunerea grăsimilor. Astfel, efectul inhibitor al polifenolilor face ca grăsimea din ciocolată să treacă prin corp fără a fi absorbită.
Nutriţioniştii recomandă celor ce doresc să mănânce ciocolată să apeleze la ciocolata neagră, care conţine mai mulţi antioxidanţi şi mai puţin zahăr. De asemenea, specialiştii recomandă limitarea consumului de ciocolată la 30 de grame pe zi.