Specialiştii au obţinut un succes important, după ce 3 femei au putut naşte natural în urma transplanturilor de ovare.
Experţii medicali cred că această tehnologie va juca un rol la fel de important în viaţa femeilor ca pilulele anticoncepţionale, oferind acestora mai multă libertate în alegerea momentului în care să aibă copii.
Una din cele 3 femei care au luat parte la studiu a folosit propriul ţesut ovarian, care a fost îngheţat şi reintrodus în corpul său la o dată ulterioară, iar celelalte două femei au primit ovare extrase de la gemeni identici, pentru a reduce riscul respingerii.
Rezultatele cercetării au arătat că ovarele transplantate ar putea fi eficiente timp de cel puţin 7 ani, oferind astfel posibilitatea de a opri menopauza, permiţând femeilor să amâne momentul maternităţii.
Una dintre femeile participante la studiu, Stinne Holm Bergholt (35 de ani), a dat naştere la 3 copii după ce a devenit infertilă ca urmare a chimioterapiei necesare tratării cancerului osos. Înainte să înceapă tratamentul chimioterapeutic, lui Stinne i-a fost extras unul dintre ovare, fiindu-i transplantat în corp ulterior tratamentului.
„Acum 7 ani, tocmai terminasem chimioterapia şi corpul meu era foarte slăbit. Acum am 3 copii şi trăiesc o viaţă normală. Este uluitor”, a declarat Holm Bergholt.
Sherman Silber, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu, a declarat că „este posibil să extragem o mică bucată din ţesutul ovarian,să-l îngheţăm, iar când femeia ajunge la menopauză la vârsta de 51 de ani, putem transplanta înapoi în corp ţesutul, astfel că va putea evita menopauza”.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul medical Reproductive Biomedicine Online.
„Femeile vor avea mult mai multă libertate de alegere în ceea ce priveşte momentul şi modul în care vor avea copii, indiferent de vârsta lor şi de aşa-numitele ceasuri biologice”, a comentat studiul Gedis Grudzinskas, reprezentantul unei clinici ginecologice londoneze.
Sursa: Daily Mail