La nivel mondial, unul din cinci oameni are probleme olfactive, dar doar unul din 5.000 se naşte fără simţul mirosului (anosmie). În general, cei care suferă de anosmie nu reuşesc să empatizeze la fel de bine cu sentimentele celor din jur.
Studiul celor din Germania s-a bazat pe un eşantion de 32 de adulţi care sufereau de această boală şi a vizat stilul lor de viaţă, de la modul în care evoluează relaţiile sociale, la preferinţele alimentare.
În timpul cercetării, s-a observat că subiecţii tind să îşi facă probleme cu privire la propriul miros corporal, să aibă dificultăţi în relaţionarea cu alţi oameni şi să evite să mănânce în compania altora. Cercetătorii susţin că, din moment ce mirosul poate oferi informaţii sociale despre ceilalţi, este posibil ca cei care suferă de anosmie să aibă probleme în evaluarea celor din jur, deoarece aceste canale de comunicare sunt închise.
De asemenea, tot în cadrul aceluiaşi studiu s-a constat că persoanele care suferă de anosmie au şanse mai mari să devină depresive de-a lungul vieţii. Ilona Croz, coordonatorul studiului, a declarat că legatura dintre depresie şi anosmie a mai fost observată şi de alţi cercetători, fără a putea fi identificată natura conexiunii; se bănuieşte că ambele probleme ar putea afecta aceleaşi reţele nervoase din creier.
Sursa: Daily Mail