Descoperirea are o importanţă majoră pentru medicină, dat fiind potenţialul ei de ajuta la vindecarea pacienţilor în vârstă, a celor malnutriţi sau a celor care suferă de diabet.
Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la mai multe universităţi din statul american Minnesota şi s-a bazat pe observarea a 1000 de exemplare de urşi negri timp de peste de 25 de ani. Fiecare animal a fost urmărit cu ajutorul unei zgărzi cu radioemiţător. Astfel, s-a putut observa că unele animale fuseseră rănite de vânători sau de animale prădătoare. Multe dintre răni erau chiar infectate. Cu toate acestea, s-a constatat că, la câteva luni după ce animalele intraseră în hibernare, majoritatea rănilor se vindecaseră. Mai mult, unele dintre ele se vindecaseră complet chiar şi în absenţa unui tratament de dezinfectare sau a antibioticelor administrate de îngrijitori.
Pentru a testa capacitatea de vindecare a urşilor, echipa a urmărit 14 exemplare care aveau mai multe plăgi de dimensiuni mici. În urma cercetării, s-a constat că, între noiembrie şi martie (perioadă în care urşii hibernează) rănile s-au vindecat lăsând cicatrice minime. De asemenea, semnele de infecţie au dispărut, stratul de piele s-a vindecat, iar unele locuri au fost acoperite de blană.
„Este surprinzător cum rănile lor ajung să se vindece complet în perioada de hibernare, atunci când metabolismul lor este încetinit,” a declarat profesorul David Garshelis de la Universitatea Minnesota.
În timpul hibernării, temperatura corpului unui urs negru scade la 7 grade Celsius, iar frecvenţa bătăilor inimii se reduce mult, simptome care la oameni contribuie la declanşarea unor complicaţii, mai ales în cazul în care indivizii suferă răniri. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă speră să găsească mecanismul din spatele miraculoasei vindecări a urşilor.
Sursa: BBC