Oamenii de ştiinţă au folosit un laser ultrarapid pe care l-au aţintit asupra unor molecule de azot şi oxigen. Fasciculul de lumină a scos din orbită un singur electron, care a revenit în moleculă, provocând astfel o coliziune. Energia eliberată de electron în momentul coliziunii a acţionat ca o „lanternă”, făcând lumină asupra mişcărilor atomice ce aveau loc în moleculă, permiţând astfel ca acestea să fie înregistrate de senzori.
Echipa de la Universitatea Ohio State ce a efectuat această cercetare a fost condusă de profesorul Louis DiMauro. Printre membrii echipei se numără şi un român, Cosmin Blaga, cercetător postdoctoral în cadrul universităţii.
Moleculele studiate sunt simple, dar cercetătorii cred că această reuşită deschide calea spre folosirea acestei tehnici şi în cazul altor molecule mai sofisticate.
„Dincolo de potenţialul pe care această tehnică în ceea ce priveşte controlarea reacţiilor chimice, ea ne oferă o nouă metodă de studiere a structurii şi dinamicii materiei”, a explicat Cosmin Blaga.
Rezultatele cercetării vor fi publicate în ediţia din această săptămână a prestigiosului jurnal ştiinţific Nature.
Sursa: Ohio State University