Urme ale acestei substante, numita acrilamida, au fost descoperite de specialisti in creierul victimelor maladiei Alzheimer.
Acrilamida se gaseste de obicei in hrana procesata, de tipul chips-urilor. Specialistii au stabilit anterior ca acrilamida este cancerigena. Consumul mare de alimente care contin aceasta substante poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare si de coordonare.
Este pentru prima data cand consumul de alimente cu acrilamida este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer, o boala care numai in Marea Britanie afecteaza 400.000 de persoane, provocand dementa si pierderi de memorie.
Specialistii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York spun ca substanta se formeaza in momentul in care sunt prajite alimente bogate in amidon. Acrilamida mai poate fi intalnita in cereale, paine prajita si biscuiti, dar si in fumul de tigara. Acrilamida este utilizata in industrie ca agent de ingrosare, iar muncitorii care manevreaza substantele poarta imbracaminte de protectie.
Medicii au cerut sa se faca urgent mai multe analize pentru a se stabili o legatura clara dintre consumul de acrilamida si numarul din ce in ce mai mare a cazurilor de Alzheimer.
Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa, care ataca celulele nervoase ale creierului, avand ca rezultat pierderea memoriei si schimbari in modul de gandire si in comportament. In jur de una din zece persoane de peste 65 de ani si aproape jumatate dintre oamenii de peste 85 de ani sufera de aceasta boala.
Specialistii estimeaza ca, pana in 2040, numarul persoanelor atinse de aceasta degenerare cerebrala va creste de la 24 de milioane, cifra actuala, la 81 de milioane.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chips-uri contine 980 de micrograme de acrilamida. (MEDIAFAX)