Agentia spatiala americana planuieste sa cheltuiasca anual aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru a admninistra avanpostul orbital, iar aceste costuri nu vor fi impuse noilor parteneri care doresc sa inchirieze spatiu.
Totusi, partenerii isi vor fabrica propriile instalatii si echipamente si vor plati salariile propriilor angajati. De asemenea, partenerii vor fi nevoiti sa se bizuie pe astronautii NASA si alti rezidenti ai ISS pentru unele lucrari care trebuie efectuate pe Statia Spatiala.
Proiectul a luat nastere in urma unor cereri ale congresului american ca NASA sa ia in considerare administrarea statiei ca Laborator National dupa finalizarea lucrarilor de construire, in 2010.
NASA se gandeste sa apeleze la un institut care va supraveghea Laboratorul National, care va avea acces la aproximativ jumatate din resursele rezervate Statelor Unite, energie si alte servicii, de pe ISS.
In afara de laboratorul american Destiny, aflat pe orbita din 2001, NASA va mai acoperi jumatate din activitatea laboratorului european Columbus si a complexului japonez Kibo, care vor fi aduse pe Statie la sfarsitul acestui an si, respectiv, in 2008.
Agentia americana vrea sa utilizeze partea sa din Statie pentru a pregati zboruri de lunga durata pe Luna si a dezvolta tehnologia necesara misiunilor cu echipaj uman pe Marte. Restul spatiului va fi utilizat de partenerii americani.
NASA a discutat deja in acest sens cu Institutul national de sanatate, cu departamentele Apararii, Energiei si Comertului si cu fundatii stiintifice nationale si private.
Un obstacol major l-ar putea constitui transportul pana pe ISS, aflata la o distanta de 354 de kilometri deasupra Pamantului. Cele trei navete spatiale ale agentiei vor fi retrase din circulatie in 2010, dupa construirea statiei, un proiect in valoare de 100 de miliarde de dolari la care participa 16 tari. Noile navete vor fi disponibile abia dupa 2015.
NASA crede ca ISS, care este construita in proportie de 60%, va functiona cel putin pana in 2020. (MEDIAFAX)