Gena, numita DNAJA1, permite manifestarea unei proteine, Hsp 40, care influenteaza gradul de fragezime al carnii de vita, au explicat cercetatorii de la Institutul national de cercetari agronomice (INRA) din Clermont-Ferrand/Theix, Franta.
Fragezimea carnii bovinelor depinde de mai multe elemente, printre care alimentatia, conditiile de taiere, maturarea carnii si factorii genetici ce influenteaza muschiul in timpul cresterii (grasimea, colagenul etc.).
Cercetatorii de la INRA, care au efectuat cercetari asupra a 14 tauri din rasa Charolais, au constatat ca proteina Hsp 40 codata de gena DNAJA1 "contribuie la incetinirea procesului de moarte celulara, diminuand maturarea carnii, proces care permite fragezirea acesteia dupa taierea animalului".
"Nu este neaparat gena fragezimii", au spus cercetatorii, pentru ca "mai exista si alte mecanisme care influenteaza acest lucru".
Totusi, descoperirea "ar putea sta la baza conceperii unui test simplu, de rutina, utilizabil la scara industriala, care sa permita identificarea bovinelor care pot produce o carne potential frageda", au adaugat specialistii. (MEDIAFAX)