Home » Sporturi » Jocurile paralimpice

Jocurile paralimpice

Publicat: 18.07.2006
Olimpiadele persoanelor cu disabilitati reprezinta una dintre putinele probe ca, dincolo de dorinta de victorie cu orice pret, civilizatia moderna se supune si altor zeitati, valorizand solidaritatea ca pe un dat fundamental al umanitatii, nesupus criteriilor pragmatice comune, dat care ? altminteri ? transforma acel ?Important e sa participi? al lui Coubertin intr-un indemn vetust, irelevant pentru sport si, mai ales, pentru sportivi.

Exista sport si dincolo de viata obisnuita. Deja, la Jocurile de Vara din 2004 de la Atena, a functionat un comitet comun de organizare pentru Jocurile Olimpice si pentru cele Paralimpice, peste 3.800 de atleti din 136 de tari concurand in intrecerile speciale, asta in conditiile in care taxa de participare pentru sportivii cu handicap a fost eliminata in premiera pentru toate cele 18 sporturi din program.

Ceea ce s-a intamplat insa la Torino, la cea de-a IX-a editie a Jocurilor Paralimpice de Iarna, a depasit orice asteptare entuziasta: peste 200.000 de spectatori au incurajat frenetic circa 600 de competitori timp de zece zile, cu toate ca s-au organizat intreceri la doar cinci discipline: schi alpin, schi fond, biatlon, hochei si curling.

Interesul a fost enorm, dovada ca s-a concurat in patru orase (Torino, Sestriere, Pragelato, Pinerolo), in primele doua fiind organizate si sate olimpice ? pentru sportivii veniti din 40 de tari, pentru cei 700 de antrenori, tehnicieni, medici si ghizi, pentru cei 1.000 de reprezentanti ai Comitetului International Paralimpic, pentru cei 1.000 de reprezentanti si invitati ai sponsorilor, ca si pentru cei peste 1.000 de ziaristi prezenti la Paralimpiada italiana de Iarna. Deja, nu mai putem vorbi despre o simpla manifestare de simpatie, ci de o competitie sportiva in toata regula, la schi alpin, de pilda, similaritatile cu o etapa de Cupa Mondiala fiind frapante.

La Sestriere, s-a concurat in probele de coborare, super G, slalom special si slalom urias, care reclama abilitati deosebite si in cazul sportivilor obisnuiti. La unele sporturi, evident, materialul de concurs a suferit unele modificari. In cazul curlingului, introdus prima data in calendar pentru editia de la Torino, s-a concurat din scaunele cu rotile. Betele schiorilor puteau fi prevazute, dupa caz, cu un fel de talpici. Patinele de la hochei aveau lame duble. Schiorii de fond si biatlonistii au putut lua parte la curse atat din pozitia asezat (cu ghid in fata fiecaruia, pentru evitarea obstacolelor periculoase), cat si din cea clasica, in picioare. Dar, chiar si in aceste conditii, s-au disputat probe pe distante scurte, medii si lungi, individual si pe echipe.

In final, au fost adjudecate nu mai putin de 58 de medalii olimpice, dar, in asemenea circumstante, orice proba dusa la bun sfarsit reprezinta, de fapt, un succes in sine, o victorie nu asupra unor adversari virtuali, ci in fata tuturor prejudecatilor si a discriminarilor de orice fel.


FACTS


Info


1948. Sir Ludwig Guttman organizeaza, la Stoke Mandeville, Anglia, prima competitie sportiva pentru marii mutilati de razboi
1960. Primele Jocuri Paralimpice de Vara, la Roma
1976. Primele Jocuri Paralimpice de Iarna, in Suedia
www.paralympic.org; [email protected]
Comitetul International Paralimpic, Adenauerallee 212-214, 53.113, Bonn, Germania, tel.: 0049.228.20.97.200, fax: 0049.228.20.97.209.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase