Home » Știință » Noua generatie de robomasini

Noua generatie de robomasini

Noua generatie de robomasini
Publicat: 16.04.2007
Cu forma inspirata de cea a unei frunze, scuterul electric (sha, in japoneza) are caroseria construita dintr-o fibra de esenta vegetala, denumita kenaf.

Robomasina viitorului va fi modulara, adica va putea fi condusa dupa bunul plac al soferului, atat din pozitia clasica – sezand –, cat si din pozitia culcat. Proiectat de Toyota, vehiculul se va adapta conditiilor de trafic: pe autostrada se va „destinde“ la 1,80 m lungime si 1,25 m inaltime, iar in oras va reveni la inaltimea initiala de 1,80 m.

Daca pana acum ratiunea de a fi a expozitiilor mondiale era aceea de a celebra progresul tehnologic si capacitatea omului de a depasi limitele impuse de natura, editia 2005 a Expozitiei Universale Aichi (25 martie – 25 septembrie) are ca tema intelepciunea naturii si propune un nou raport al tehnologiei cu natura, in care aceasta din urma nu mai reprezinta doar un stoc de resurse exploatabile pana la eventuala lor epuizare, ci devine un depozit de cunostinte indispensabile supravietuirii umane. Ca atare, ultima generatie de robomasini prezentata in cadrul deschiderii oficiale a Aichi ilustreaza si ea un concept drag japonezilor: fuziunea energiei solare  cu energia vietii.  In pavilioanele de la Aichi, printre masinile cu forma inspirata de frunze, roboteii muzicieni realizati de Toyota par varianta SF a artistilor de strada: ei interpreteaza acordurile unui celebru gospel – When The Saints Go Marching In – si nici macar o nota falsa nu razbate din instrumentele manevrate cu uimitoare dexteritate de degetele lor, dotate cu o flexibilitate similara celei a articulatiilor omului. Nu lipseste bineinteles nici robotul-dirijor; el vegheaza ca wa-ul, adica armonia, element fundamental al culturii nipone, sa nu dispara din cadru nici un moment.

Masina-pasare – tori – a fost conceputa special pentru persoanele cu handicap locomotor. Pasagerul este instalat intr-un fotoliu-ou care se deplaseaza cu viteza de 1,35 km/ora.

Foto: Guliver, Hepta

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase