In multe tari, exista un veritabil cult al fotbalului, acesta fiind considerat un substitut pentru razboi in Anglia, o opera de arta in Italia, o religie in America de Sud si, in toata lumea, o masinarie de marketing care functioneaza impecabil. Mai mult, in Germania, bisericile evanghelice au primit permisiunea de a avea ecrane pe care enoriasii sa poata urmari gratis meciurile importante, o inalta fata bisericeasca afirmand chiar ca ?fotbalul este vital?.
Campionatul Mondial a batut de mult Jocurile Olimpice in privinta numarului de fani, iar istoria sa a inregistrat o multime de intamplari inedite. Spre exemplu, in timpul Campionatului din 1962, fotbalistii chilieni au folosit mancarea ca parte a ritualului performat inaintea fiecarui meci. Astfel, in avanpremiera partidei cu Elvetia ei au mancat branza elvetiana, inainte de a infrunta Italia au infulecat spaghete, iar pentru a invinge URSS-ul au tras o betie zdravana cu vodca. Totusi, in ciuda consumului copios de cafea de dinaintea meciului cu Brazilia, din semifinala, chilienii au pierdut. In 1950, nationala Indiei s-a manifestat si mai ciudat, refuzand sa participe la eveniment in conditiile in care FIFA a impus jucatorilor sa evolueze… incaltati. Iar nationala Argentinei care a luat parte la CM din Mexic 1978 a fost declarata cea mai paroasa din istorie.
Trofeul primei Cupe Mondiale, cunoscut sub numele de Jules Rimet Cup, a fost furat dintr-o expozitie chiar inainte de inceperea Campionatului din ?66. A fost recuperat mai tarziu, dupa ce un banal catel, Pickles, l-a gasit ingropat sub un copac. Asta dupa ce, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, vicepresedintele de atunci al FIFA, italianul Ottorino Barassi, ascunsese Cupa Jules Rimet sub patul sau, intr-o cutie de pantofi, pentru a o salva de controalele trupelor naziste.
Dincolo de anecdotica si de capacitatea de a genera divertisment pentru mase, Campionatul Mondial de Fotbal presupune si marirea cifrei de afaceri in industrii care nu au nici o legatura cu acest sport. In Egipt, de pilda, fabricantii de tutun inregistreaza vanzari uriase pe durata Campionatului, livrand zilnic pe piata un surplus de 55 de milioane de tigari. Un alt exemplu: in ziua in care Marocul a invins Scotia cu 3-0, la CM din 1998, mai mult de 8.000 de fani scotieni au baut de suparare 125.000 de litri de bere, epuizand rezervele multor baruri, care s-au vazut obligate sa faca aprovizionare de urgenta. Practic, la nivel social, fotbalul reprezinta un sport extrem?