Testele de măsurare a coeficientului de inteligenţă se bazează pe două tipuri de probleme: matrici progresive, care testează abilitatea de a vedea modele în imagini, şi secvenţe de numere, care testează capacitatea de a vedea pattern-uri într-o înşiruire numere. Programele comune pentru computer reuşesc să obţină un scor sub 100 de puncte la testele de IQ cu secvenţe de numere.
Pentru Claes Strannegård, cercetător în cadrul Departamentului de Filosofie, Lingvistică şi Teoria Ştiinţei de la Universitatea Gothenburg, acest lucru a fost o provocare. Aşa se face că el şi colegii săi au pus bazele unui program care poate descoperi modele în numere într-un mod similar oamenilor.
Cercetătorii au luat în considerare faptul că problemele legate de secvenţe de numere sunt doar parţial matematice.
„1,2,…..ce urmează? Majoritatea oamenilor ar spune 3, dar, de fapt, ar putea fi vorba de o secvenţă care se repetă ca 1,2,1. Până la urmă, se pare că totul se rezumă la faptul că majoritatea oamenilor au învăţat modelul 1,2,3”, a explicat Strannegård.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă au utilizat, în programul lor,un model psihologic de pattern-uri umane. Ei au integrat în sistem un model matematic care imită modul uman de rezolvarea a problemelor. Astfel, prin coroborarea matematicii cu unele componente psihologice, ei au îmbunătăţit programul până la punctul în care acesta a ajuns să obţină un scor de 150 la testele de măsurarea a coeficientului de inteligenţă.
Sursa: Astro Biology