Specialiştii de la prestigioasa instituţie ştiinţifică au studiat în cel mai recent raport modul în care cele mai noi reuşite ale neuroştiinţei vor fi aplicate în domeniul militar.
Scenariile pe care oamenii de ştiinţă ai Royal Society le-au conceput par desprinse din filmele SF, însă ritmul accelerat în care neuroştiinţa progresează va face ca acestea să devină realitate în doar câţiva ani.
Printre schimbările radicale prevăzute de specialişti se numără faptul că, la recrutare, soldaţii vor fi supuşi unor teste cerebrale, urmând ca în timpul serviciului să participe la sesiuni de stimulare transcraniană, acestea permiţându-le să înveţe mai repede.
Specialiştii americani în neuroştiinţe au folosit deja stimularea transcraniană pentru a îmbunătăţi viteza cu care soldaţii americani detectează bombele improvizate, lunetiştii şi alte surse de pericol. „Soldaţii care au beneficiat de stimulare transcraniană au învăţat de două ori mai repede decât soldaţii care nu au luat parte la acest program. Am fost şocat să observ această diferenţă imensă între cele două grupuri”, a declarat Vince Clark, un specialist în neurologie cognitivă de la Universitatea New Mexico.
De asemenea, specialiştii cred că soldaţii vor ajunge să controleze armele doar cu ajutorul gândului, prin intermediul interfeţelor creier-maşină (BMI – brain-machine interfaces).
„Deoarece creierul uman poate procesa imaginile, precum ţintele, mult mai rapid decât îşi dă seama în mod conştient individul, o armă controlată cu ajutorul unei interfeţe neuronale va oferi avantaje considerabile în ceea ce priveşte viteza şi acurateţea în comparaţie cu alte sisteme de control al armelor”, anunţă autorii raportului.
Autorii raportului spun că armata americană deja studiază creierul soldaţilor în timpul misiunilor. Agenţia de cercetare a armatei americane, DARPA, foloseşte electroencefalogramele (EEG) pentru a studia creierul soldaţilor însărcinaţi cu studierea imaginilor luate din satelit. Specialiştii armatei americane au descoperit că pot descoperi cu ajutorul EEG ţinte care nu au fost observate conştient de către soldaţi, dar care pot fi detectate în creierul acestora.
Cercetătorii prevăd totodată conceperea a numeroase medicamente speciale cu diferite scopuri: îmbunătăţirea gândirii, adormirea trupelor inamice şi chiar medicamente care să stimuleze soldaţii capturaţi să dezvăluie secretele pe care le deţin.
Cercetătorii de la Royal Society cer guvernului britanic să fie „cât se poate de transparent” în ceea ce priveşte modul în care neuroştiinţele vor fi aplicate în domeniul militar.
Surse: The Telegraph, The Guardian, Royal Society