În urma unei întâlniri a membrilor Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii, s-a hotărât că secunda suplimentară, necesară pentru a elimina discrepanţa dintre timpul atomic şi cel astronomic, va fi adăugată la data de 30 iunie 2012.
Deşi nu pare o mare realizare, adăugarea acestei secunde este un proces esenţial. În timp ce anul bisect ajută la ordonarea calendarului, secunda suplimentară ajută la evitarea dezacordului dintre timpul indicat de ceasurile atomice, care se bazează pe frecvenţa oscilaţiilor atomilor dintr-un izotop de cesiu, şi timpul indicat de mişcarea de rotaţie a Pământului.
Oponenţii acestui proces, printre care se numără şi Statele Unite, spun că adăugarea secundei este un coşmar pentru reţelele de calculatoare, care depind de un timp precis pentru a coordona comunicaţiile.
Dar naţiuni precum Marea Britanie, care doresc să menţină sistemul actual, spun că eliminarea secundei suplimentare ar putea crea probleme mult mai mari.
De asemenea, se doreşte ca lungimea zilei să nu mai depindă de mişcarea de rotaţie a Pământului. Din cauză că mişcarea de rotaţe a Terrei se încetineşte gradat, zilele se prelungesc. Fără secunda suplimentară, amiaza, aşa cum o indică ceasul, ar apărea mai repede şi acelaşi lucru s-ar întâmpla şi cu dimineţile.
Prima secundă suplimentară a fost introdusă la data de 30 iunie 1962, iar cea mai recentă a fost inclusă pe 31 decembrie 2008.
Sursa: The Thelegraph