Se presupune că planetele gigantice precum Jupiter şi Saturn şi-au început evoluţia sub forma unor corpuri solide alcătuite din roci şi gheaţă. Când masa lor a depăşit-o pe a Terrei de peste zece ori, propria gravitaţie a atras gazele din nebuloasele din care au provenit, oferindu-le astfel atmosfere distincte, alcătuite din nori groşi de hidrogen.
În mod curios, unele studii susţin că nucleul lui Jupiter are greutatea a 10 Terre, pe când nucleul planetei mai mici, Saturn, atinge o greutate similară cu cea a 15, posibil 30 de planete de dimensiunea Pământului.
În decursul ultimului an, o echipă de cercetători conduşi de profesorul Shu Lin Li, din cadrul Universităţii din Beijing, a venit cu o ipoteză proprie conform căreia o planetă din rocă dură, mai mare decât Terra, s-a izbit de Jupiter cu mulţi ani în urmă, ciocnirea celor două astre provocând vaporizarea nucleului lui Jupiter.
Alţi cercetători susţin că presiunea şi temperaturile extreme din centrul lui Jupiter pot cauza dizolvarea nucleului în atmosfera planetei.
Sursa: New Scientist