Echipa condusă de profesorul Charley Lineweaver de la Universitatea Naţională Australiană a comparat temperatura şi presiunea atmosferică a numeroase regiuni de pe Terra cu cele de pe Marte, pentru a estima în ce măsură «Planeta Roşie» ar putea găzdui forme de viaţă similare celor de pe planeta noastră.
Rezultatul a fost surprinzător: deşi doar 1% din volumul Pământului (din centrul planetei până în partea superioară a atmosferei) este ocupat de forme de viaţă, proiectul lui Lineweaver arată că 3% din volumul planetei Marte ar putea găzdui forme de viaţă. O mare parte din zonele locuibile de pe Marte se află în subteran, spun cercetătorii.
„Ce am încercat noi să facem a fost să luăm toate informaţiile disponibile şi să le analizăm pentru a răspunde întrebării «Sunt compatibile datele existente cu posibilitatea ca pe Marte să existe forme de viaţă?». Răspunsul obţinut de noi este unul simplu – da, există regiuni vaste pe Marte care sunt compatibile cu formele de viaţă terestre”, a explicat specialistul în astrobiologie.
Din cauza presiunii atmosferice scăzute, apa nu poate exista ca lichid pe suprafaţa planetei Marte, vaporizându-se, dar în subteran condiţiile sunt ideale pentru a găzdui microbi similari celor de pe Terra. De asemenea, la anumite adâncimi există condiţii ideale pentru existenţa unor bacterii şi a altor microorganisme.
Lineweaver spune că studiul său reprezintă „cea mai bună estimare a probabilităţii ca viaţa să existe pe Marte publicată până acum”.
Sursa: AFP