Conform datelor prezentate de NASA la o întâlnire a organizaţiei American Geophysical Union, sonda spaţială a ajuns într-o zonă în care Soarele are o influenţă redusă.
Din acest motiv, specialiştii îşi permit să afirme că Voyager nu mai are mult şi va intra în spaţiul interstelar, în decurs de câteva luni sau câţiva ani. Momentul este imposibil de prevăzut cu exactitate, deoarece, aşa cum au explicat specialiştii NASA, totul se petrece într-o regiune în care niciun instrument de explorare fabricat de om n-a mai ajuns până acum.
Totuşi, există indicii că sonda se apropie de marginile sistemului solar: influenţa Soarelui se face mai puţin simţită. Cercetătorii aşteaptă să constate schimbări ale câmpului magnetic şi ale curenţilor de particule încărcate electric – aşa-numitul vânt solar, care ar urma să fie înlocuit de vântul interstelar, mai lent şi cu temperatură mai scăzută.
Lansată în 1977, sonda Voyager 1 se află, în prezent, la peste 17 miliarde de kilometri depărtare de Soare. Voyager 1 şi „geamăna” sa, Voyager 2, (lansată concomitent), au avut ca misiune iniţială explorarea unor planete din sistemul nostru solar ( Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun), după care au pornit în direcţii opuse, spre frontierele sistemului solar. Voyager 2, mai lentă, se găseşte în prezent la cca. 15 miliarde de kilometri depărtare de Soare.
Sursa: AP