Mai exact, cipul mimează plasticitatea neuronală, procesul prin care neuronii se adaptează la informaţii noi. Plasticitatea este unul dintre principalii factori care permit omului să înveţe şi să memoreze informaţii.
Astfel, cipul creat de cei de la MIT se diferenţiază de cele convenţionale prin faptul că nu funcţionează în modul binar, ci analog.
Acest lucru îi permite noului chip să simuleze variaţiile de potenţial electric care apar atunci când atomii încărcaţi electric din neurotransmiţători trec prin canalele ionice ale neuronilor receptori. În cazul cipului, neurotransmiţătorii sunt înlocuiţi printr-un curent electric variabil, iar rolul canalelor este jucat de aproape 400 de tranzistori.
Specialiştii speră ca această tehnologie să poată deveni utilă în cercetări asupra creierului, pentru a simula funcţiile neuronale sau în facilitarea comunicării interfeţelor creier – computer. Avantajul folosirii acestui cip este că el are viteză de reacţie mai mare decât un calculator şi chiar decât sistemul biologic pe care l-a avut la bază.
Sursa: gizmag