Racheta ar costa 10 miliarde de dolari şi ar fi gata în 2017, atunci când este programat primul zbor care să plece din Centrul Spaţial Kennedy, Florida.
Alte 6 miliarde de dolari sunt alocate pentru construirea capsulei Orion, iniţial parte a programului Constellation, care a fost anulat de administraţia Obama. NASA a cheltuit deja 5 miliarde de dolari pentru Orion.
În plus, 2 miliarde de dolari ar fi cheltuite pentru repunerea în funcţiune a aerodromului spaţial al NASA din Florida, pentru a se potrivi cu cerinţele noii rachete.
Noul vehicul are la bază motoarele lu rezervoarele cu hidrogen lichid şi oxigen lichid ale navetei spaţiale, cuplate iniţial cu aşa numitele rachete „booster” (folosite pentru a sopori forţa de propulsie la desprinderea navei de Pământ) cu combustibil solid, care au fost, de asemenea, proiectate în cadrul programului Constellation.
Anunţul urmează după o dispută de un an de zile cu Congresul în ceea ce priveşte costul proiectului, domeniul de aplicare şi parametrii tehnici. Administraţia Obama a oprit temporar proiectul, în timp ce a obţinut o estimare independentă a costurilor pentru sistemul de lansare spaţială.
Faţă de vechea navetă spaţială, care putea transporta aproximativ 22.500 kilograme la 480 de kilometri distanţă faţă de Pământ, noua rachetă va putea transporta până la 63.000 de kilograme.
Versiuni viitoare vor avea o capacitate aproape dublă, pentru misiuni şi mai îndepărtate.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut realizarea unei expediţii cu echipaj uman către un asteroid până în 2025 şi o călătorie pe Marte până în 2030.
Sursa: Reuters
Sursa foto: NASA