La nivel mondial se vorbeşte din ce în ce mai des despre condiţii meteo extreme. Ceea ce nu este precizat în aceste discuţii, însă, sunt efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii omului.
Tocmai din acest motiv cercetătorii din Australia au publicat un nou studiu intitulat „Un climat al suferinţei: costul real al neimplicării în problema schimbărilor climatice”, care priveşte exact această problemă.
Specialiştii spun că, în urma unor dezastre naturale, una din cinci persoane este afectată psihic de schimbare, devenind fie depresivă, fie violentă. De exemplu, după câteva luni de la tragedia produsă de ciclonul Larry în Australia, în 2006, unul din zece copii prezentau tulburări de stres posttraumatic, iar pentru mai mulţi ani, în unele comunităţi rurale, rata de suicid s-a menţinut la 8%.
În plus, cercetătorii au descoperit că, în urma dezastrelor cu urmări pe termen lung, rata solidarităţii comunitare scade drastic, menţinându-se astfel timp îndelungat.
Studiul subliniază că cei mai afectaţi de aceste schimbări sunt copiii, care pot întâmpina probleme de sănătate precum anxietate şi stres posttraumatic. Aceste efecte pe termen lung se resimt mai accentuat în ţările slab dezvoltate sau în zonele rurale, unde oamenii au prea puţin acces la serviciile de sănătate mintală.
Sursa: The Week