Numărul cazurilor au crescut de la doar câteva în 2002, până la
500 în întreaga lume în anul 2008.
Cele mai multe dintre milioanele de infecţii cu Salmonella nu
sunt grave, cauzând numai un disconfort digestiv uşor. Ocazional,
în special în cazul vârstnicilor sau al celor cu sistemul imunitar
slăbit, infecţia cu Salmonella poate pune viaţa în pericol şi
necesită tratamente cu antibiotice.
Li se recomandă oamenilor să urmeze nişte reguli de bază ale
siguranţei alimentare: să se spele pe mâini în mod corespunzător şi
să le păstreze curate, să fiarbă bine mâncarea, să refrigereze
alimentele şi să evite contaminarea prin intermediul obiectelor
folosite.
Tulpina, cunoscută sub numele de S. Kentucky, a dezvoltat o
rezistenţă la antibioticul Ciprofloxacin, medicament folosit pentru
tratarea cazurilor severe de infecţia cu Salmonella.
Cercetătorii francezi au început monitorizarea acestei tulpini
după ce au observat câteva cazuri de îmbolnăvire în rândul
turiştilor întorşi din Egipt, Kenya şi Tanzania.
Datele provenite din alte ţări sugerează că S. Kentucky a apărut
la păsările domestice din Egipt în anul 1990 şi s-a extins apoi la
animalele de fermă din diferitele regiuni ale Africii şi Orientului
Mijlociu.
Deşi primele infecţii din afara Africii au fost depistate la
turiştii internaţionali, mai multe cazuri recente au fost
descoperite în Europa, probabil din cauza alimentelor contaminate,
susţin cercetătorii. Cazuri de îmbolnăvire au fost observate în
Anglia, Ţara Galilor, Danemarca şi Franţa.
Un purtător de cuvânt al Agenţiei privind Normele Alimentare din
Marea Britanie (FSA) a declarat că infecţiile umane cu Salmonella
sunt rareori tratate cu antibiotice, iar prelucrarea termică a
produselor alimentare, prin gătirea lor la temperaturi înalte un
timp suficient, distruge orice bacterie de pe ele, indiferent dacă
aceasta este rezistentă sau nu la antibiotice.
Sursa: BBC