„Experimentele noastre au fost efectuate pe şoareci, dar ele
explică cum băuturile care conţin cofeină pot reduce şansele unei
femei de a rămâne însărcinată,” spune profesorul Sean Ward de la
Facultatea de medicină a Universităţii din Nevada.
Ovulele umane sunt microscopice şi trebuie să „călătorească”
spre uterul femeii pentru a putea susţine o sarcină normală. Deşi
procesul este esenţial pentru o sarcină de succes, oamenii de
ştiinţă ştiu foarte puţine detalii despre deplasarea ovarelor spre
trompele uterine. Se presupune că nişte cili din mucoasa care
căptuşesc trompele facilitează această deplasare, împreună cu o
serie de contracţii.
Prin studierea trompelor uterine de la şoareci, profesorul Ward
şi echipa lui au descoperit că, în general, cofeina opreşte
acţiunea unor celule speciale care coordonează contracţiile, astfel
că ovulele nu se pot deplasa spre uter. „Acest studiu
explică de ce femeile care consumă multă cofeină rămân mult mai
greu însărcinate decât restul„, spune profesorul Ward.
Decoperirea acestei legături între consumul de cofeină şi
fertilitatea redusă oferă mai multe beneficii. Pe langă faptul că
le va ajuta pe femeile care nu pot rămâne însărcinate, studiul
oferă o mai bună înţelegere a modului în care funcţionează trompele
uterine, ajutându-i astfel pe doctori să trateze inflamaţiile
pelviene şi bolile cu transmitere sexuală. De asemenea, este
posibil ca cercetarea să ajute la identificarea factorilor care
facilitează crearea sarcinilor extrauterine, o situaţie dureroasă
ce pune viaţa mamei în pericol, ca urmare a faptului că embrionii
se blochează şi încep să se dezvolte în interiorul trompelor
uterine.
Sursa: Eurekalert