Senzorul este alcătuit dintr-un LED, o folie de aluminiu,
gelatină, proteine din lapte şi alte câteva materiale ieftine şi
uşor de obţinut. Acesta ar putea ajuta la prevenirea distrugerilor
pe care le produce pancreatita acută, a inflamaţiilor pancreasului,
durerilor de stomac, greţurile sau febra.
Procesul de diagnosticare este împărţit în două. În primă fază,
o cantitate mică de sânge este picurată pe un strat de gelatină şi
de proteină din lapte. În cazul în care nivelul tripsinei este
ridicat, aceasta va descompune gelatina aşa cum se întâmplă cu
proteinele din stomac.
În partea a doua a procesului se adaugă o picătură de hidroxid
de sodiu. Dacă nivelul tripsinei a fost destul de ridicat încât să
treacă de prima barieră, hidroxidul de sodiu va putea să treacă şi
de cea de-a doua barieră – o fâşie de folie de aluminiu.
În cazul în care folia se corodează, ambele straturi vor fi
permeabile, astfel creându-se un circuit electric între anodul de
magneziu şi catodul format dintr-o sare de fier. Dacă va fi destul
curent electric, se va genera lumină, care va duce la aprinderea
unui LED roşu. Specialiştii susţin că dacă LEDul se va aprinde în
mai puţin de o oră, înseamnă că pacientul va fi diagnosticat cu
pancreatită acută.
Cea mai bună veste este aceea că senzorul are mărimea unei
monede şi pentru fabricarea lui este nevoie de mai puţin de un
doalar, iar la fabricarea lui nu este nevoie de o sursă de
electricitate externă.
Acest test a devenit cea mai ieftină metodă de diagnosticare a
pancreatitei acute.
Sursa: Texas
Science