În ciuda marilor progrese realizate în ultimii ani în ceea ce priveşte alimentaţia astronauţilor, planul NASA de a trimite o misiune cu echipaj uman pe Marte va pune probleme foarte dificile legate de alimentaţia echipajului. Un număr de specialişti lucrează, în prezent, la rezolvarea acestor probleme.
Fără un sistem foarte bine pus la punct de a asigura alimentaţia
membrilor echipajului, misiunea ar putea fi compromisă încă din
primele ei stadii.
Un grup de experţi de la NASA, Lockheed Martin şi Universitatea
Statului Carolina de Sud au analizat problemele legate de hrana
astronauţilor şi au publicat liniile directoare pentru conceperea
unui sistem alimentar eficient pentru misiuni de lungă durată, aşa
cum ar fi cea pentru explorarea planetei Marte.
Astfel, mâncarea astronauţilor va trebui să îndeplinească un
număr de condiţii obligatorii:
- să furnizeze nutrienţii necesari şi să aibă un gust acceptabil,
astfel încât să menţină sănătatea şi nivelul de performanţă al
echipajului
- să aibă o durată de păstrare lungă, de 3-5 ani, fără a-şi
pierde semnificativ calităţile nutritive
- să poată fi preparată în siguranţă la bordul astronavei, în
condiţii de gravitaţie redusă.
- să fie compusă şi ambalată în aşa fel încât să nu genereze
cantităţi excesive de deşeuri