Un nivel mai scăzut de colesterol, dar mai multă vitamina D: oul
din zilele noastre este mult mai sănătos decăt
oul din trecut, potrivit unui studiu american. Şi în timp ce
unii dintre cercetătorii americani încearcă să promoveze consumul
de ouă, susţinând că să mănânci un ou în fiecare zi este în regulă
(„eating one egg a day is ok”), după modelul mărului care ar ţine
medicul departe, nutriţioniştii protestează.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Agricultural
Research Service al Departamentului de Agricultură al Statelor
Unite, care au constatat că, faţă de ultimele analize ale
conţinutului nutriţional al oului, datând din 2002, acest produs
conţine la ora actuală o cantitate cu 14% mai scăzută de
colesterol, dar şi cu 64% mai multă vitamina D, implicată în
reglarea nivelului de calciu şi fosfor în organism. În studiul lor,
cercetătorii au analizat ouă provenite de la 12 ferme răspândite pe
întreg teritorul Statelor Unite. În mod deosebit, oul american
mediu al anului 2011 a reieşit a avea un conţinut de
colesterol de 185 miligrame, în condiţiile în care limita
recomandată de nutriţionişti în dieta zilnică este de 300mg şi
respectiv 200mg pentru persoanele predispuse la boli
cardivasculare.
Cu declaraţiile făcute de Mitch Kanter, directorul executiv al
Egg Nutrition Center din Statele Unite, cel care susţine că a
consuma un ou în fiecare este un obicei alimentar cât se poate de
sănătos, alţi specialişti în nutriţie nu sunt însă de acord. Andrea
Ghiselli de exemplu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare
a Alimentelor şi Nutriţie din Italia (INRAN), consideră că decizia
de a consuma ouă zilnic poate fi una chibzuită doar dacă persoana
respectivă înlocuieşte cu ele carnea din dietă. „În cadrul unei
diete echilibrate nu poate fi susţinut consumul cotidian de ouă în
dauna celui de peşte şi legume”, afirmă Ghiselli. În opinia
acestuia, „alimentele trebuie privite întotdeauna din două
perspective: cea a aportului pe care-l aduc şi cea a altor alimente
esenţiale pe care le elimină din dietă”.
Sursa: Corriere della Sera