Nu fierul – aşa cum s-a crezut – produce acest efect, ci
nitraţii prezenţi în spanac.
Nitraţii determimă mitocondriile – „uzinele energetice ale
celulei” – să funcţioneze mai eficient, producând mai multă energie
cu un consum mai mic de oxigen.
Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii au dat voluntarilor
participanţi la studiu, timp de trei zile, suplimente de nitraţi
-în cantitate zilnică echivalentă cu cea conţinută în 300 g de
spanac – şi au evaluat efectul în cursul exerciţiilor fizice.
Participanţii au pedalat la biciclete ergonomice, concomitent
fiind măsurat consumul de oxigen al organismului.
Oamenii de ştiinţă au afirmat că acest consum de nitraţi reduce
cu 3-5% cantitatea de oxigen necesară functţionării muşchilor, în
timpul activităţii fizice.
Nitraţii sunt prezenţi în multe legume dar, până acum, se credea
că aceşti compuşi anorganici nu aduc beneficii din punct de vedere
nutriţional.
Se cunoşte faptul că o alimentaţie bogată în fructe şi legume
reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, dar nu se ştie cu precizie care anume substanţe din
alimentele vegetale sunt implicate în acest fenomen şi în ce
mod.
Nitraţii, susţin cercetorii de la Institutul Karolinska, ar
putea juca un rol în acest proces.
Nitraţii sunt transformaţi, cu ajutorul unor bacterii prezente
în organism, în oxid de azot, despre care se ştie că dilată vasele
de sângem, scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia
sanguină.
Autorii studiului mai susţin că folosirea apei de gură cu efect antibacterian reduce sau
anulează efectul benefic al consumului de nitraţi, distrugînd
bacteriile care transformă aceşti compuşi în oxid de azot.
Sursa: Mail Online