Aceste insecte se hranesc cu seva extrasa din
frunze si cu ciupercile microscopice pe care le cultiva in
furnicar, pe un substrat format tot din fragmente de frunze. De
aceea, recoltarea fruzelor este o activitate neintrerupta in
colonie.
Furnicile decupeaza portiuni de frunze cu
ajutorul unei lame taietoare, situate la nivelul mandibulelor. La
exemplarele tinere, aceasta lama este ascutita si foarte eficeinta;
la indivizii mai batrani, lama este tocita, iar eficienta taierii
scade foarte mult.
Cand – dupa o anumita varsta – nu mai pot taia eficient,
furnicile trec la o alta activitate, compatibila cu posibilitatile
lor: incep sa transporte frunzele taiate de suratele lor mai
tinere.
Specialistii de la doua universitati din statul Oregon, SUA,
care au studiat fenomenul, au constat ca, prin „pensionare si
reorientare profesionala”, furnicile din specia studiata (Atta
cephalotes, din Panama) isi extind durata de viata; ca si la
oameni, acesta este unul dintre avantajele vietii sociale, ce
permite indivizilor sa indeplineasca, la diferite varste, roluri
diferite, specializate si sa contribuie, dupa posibilitatile
proprii, la bunastarea intregului grup.
Sursa: BBC