Spre deosebire de marea majoritate a oamenilor, care manaca
multe feluri de mancaruri si au cateva pe care le evita, adultii
care sufera de tulburarea respectiva nu accepta decat un numar
foarte mic de mancaruri, iar orice altceva le produce
repulsie.
Cercetatorii de la Universitatea Duke, SUA, considera ca acesti
oameni au cu mancarea o altfel de relatie decat au persoanele
obisnuite. Pentru ei, mancarea inseamna o experienta diferita – si
anume, mai degraba neplacuta.
Asadar, nu e vorba doar despre mofturi si incapatanare: acesti
oameni asociaza mancarea cu senzatiile dezagreabile. E posibil ca
ei sa fi suferit, in copilarie, de probleme precum reflux acid sau
tulburari gastrointestinale, sau sa fi perceput mesele in familie
ca pe niste experiente neplacute, din cauza insistentei parintilor
de a manca ori din cauza certurilor la masa.
Aceste preferinte foarte restranse (cartofi prajiti, sunca, inghetata, snack-uri)
produc, deseori, probleme de sanatate si pot sa determine
dificultati in relatiile de familie, sa le limiteze optiunile
pentru un loc de munca si sa faca din intalnirile sociale un prilej
de stres.
Desi cercetarile asupra acestei tulburari sunt abia la inceput,
pare deja destul de clar ca problema e greu de tratat, odata ce
persoana, ajunsa la maturitate, s-a obisnuit sa manance astfel tot
timpul.
Cercetatorii recomanda, de aceea, ca bazele unei atitudini
normale si sanatoase fata de mancare sa fie puse inca din
copilarie, facand din masa in familie un prilej placut de intalnire
si dand atentie problemelor legate de alimentatie pe masura ce
apar.
Sursa: Live Science