Din contra, inteligentele mamifere marine selecteaza cu mare
atentie speciile de pesti intalnite, avand preferinte pentru cei a
caror carne bogata in proteine este o sursa valoroasa de energie si
nutrienti, cum este cazul pestilor lanterna. Delfinii aleg cu buna
stiinta sa ignore pestii cu carne de calitate inferioara.
Spre deosebire de cetacee, pradatorii cu sange rece din oceane,
respectiv rechinii, sunt oportunisti tipici, nefacand nicio
distinctie intre tipul si natura prazilor disponibile.
Mamiferele marine, in schimb, au evoluat spre diverse strategii de
hranire. Bunaoara, balenele ucigase sunt specializate in a se hrani
cu foci, a caror grasime este o sursa importanta de energie. In
schimb, dugongii sunt erbivori prin excelenta, supravietuind prin
intermediul unei diete sarace in energie, alcatuita din alge si
iarba de mare.
Dr. Jerome Spitz si echipa sa de oceanologi din cadrul
Universitatii din Rochelle, Franta, a studiat dieta delfinilor
comuni (Delphinus delphis), cea mai frecventa specie de delfini
care traieste in apele calde ale Atlanticului. Comparand continutul
stomacului definilor morti accidental in plasele de pescuit ton,
cercetatorii au descoperit ca mamiferele marine au gusturi si
preferinte distincte. In loc sa se hraneasca cu speciile de pesti
abundente, dar a caror carne este saraca in proteinei, delfnii
prefera sa urmareasca bancurile de pesti cu carne de calitate
superioara. Spre exemplu, delfinii ignora deliberat pestii care
contin mai putin de 5 kJ energie per gram. Speciile preferate ale
delfinilor sunt pestele lanterna al lui Kroyer (Notoscopelus
kroyeri) si pestele lanterna de ghetar (Benthosema glaciale), care
contin 7,9 kJenergie per gram, respectiv 5,9 kJ energie per
gram.
Sursa: BBCNews
CITESTE SI: