Firul transformarii genetice in urma careia primii europeni au devenit capabili sa consume lapte fara a se imbolnavi a fost urmarit pana la fermele crescatorilor de vite, cei care au trait in urma cu 7.500 de ani intr-o regiune cuprinsa intre Balcanii centrali si centrul Europei.
Initia, s-a crezut ca selectia naturala i-a favorizat pe consumatorii de lapte in regiunile situate mai la nord, datorita necesitatii lor ridicate de vitamina D in dieta. Oamenii din majoritatea regiunilor planetare produc vitamina D atunci cand pielea lor intra in contact cu lumina solara, dar in latitudinile nordice aceasta lumina este prea saraca pentru desavarsirea procesului.
In studiul desfasurat de CUL, echipa de cercetatori s-a folosit de un model simulat pe calculator pentru a explora atat raspandirea rezistentei la lactoza si schimbarile genetice, cat si productia de lapte din Europa. Modelul a integrat date genetice si arheologice folosind abordari statistice de ultima ora.
Sursa: Sciencedaily
CITESTE SI: