In zilele noastre, intr-un experiment de laborator, patru ciori arunca pe rand pietre intr-un tub lung de plastic, pentru a ridica apa suficient incat sa aduca viermele de la suprafata sa la un nivel unde ciocurile lor sa-l poate insfaca.
Ciorile si corbii fac parte din aceeasi familie a corvidelor, despre care cercetatorii spun ca rivalizeaza ca inteligenta si pricepere in folosirea uneltelor chiar cu familia primatelor. “Am desfasurat un mare numar de studii atat pe corvide cat si pe primate si am ajuns la concluzia ca performantele ciorilor sunt cel putin egale cu cele ale maimutelor. Totusi, nu este o miscare foarte corecta sa consideram ca o specie este mai inteligenta sau mai putin inteligenta decat alta doarece, adesea, terenurile de joaca difera”, a declarat coautorul testelor Nathan Emery.
Nu exista date precise care sa ateste ca ciorile sau corbii s-ar folosi prea mult de unelte in libertate, dar ei dovedesc o adaptare remarcabila in manuirea lor in conditii de laborator. Interesant la experimentul “esopic” este ca ciorile au dat dovada de gandire complexa, adaugand in apa un numar de pietre aparent gandit in prealabil pentru a aduce apa la nivelul dorit. Concluzia a fost trasa ca urmare a faptului ca pasarile nu incercau sa extraga viermele plutitor dupa fiecare piatra adaugata, ci in momentul oportun, ca si cand ar fi estimat anticipat numarul de pietre necesare.
Mai mult, atunci cand ciorilor li s-a oferit posibilitatea sa aleaga intre pietre de dimensiuni diferite, au optat pentru cele mai mari, dand de inteles ca pricepeau faptul ca acelea vor disloca mai mult apa si vor aduce viermele spre ele mai rapid.
Sursa: Discovermagazine
CITESTE SI: