Home » Maratoanele Descopera » Fenomenele paranormale » Top 10 – Sceptici “convertiti” la paranormal

Top 10 – Sceptici “convertiti” la paranormal

Publicat: 06.07.2009
La ora actuala, granitele dintre stiinta si paranormal (ca de altfel si dintre stiinta si SF) par aproape inexistente. Si totusi, inainte sa-l constate, sa-l admita si sa-l studieze, multor oameni de stiinta nu le-a fost usor sa accepte existenta paranormalului si a Lumii de Dincolo. Dar in cele din urma au facut-o.

La ora actuala, granitele dintre stiinta si paranormal (ca de altfel si dintre stiinta si SF) par aproape inexistente. Si totusi, inainte sa-l constate, sa-l admita si sa-l studieze, multor oameni de stiinta nu le-a fost usor sa accepte existenta paranormalului si a Lumii de Dincolo. Dar in cele din urma au facut-o.

10. Johann Zollner (1834-1882)

Dintre toti cercetatorii eminenti a caror reputatie a avut de suferit in urma deciziei de a lua in serios cercetarea metapsihica, Zollner poate fi pe buna dreptate considerat un mare nedreptatit. Profesor de fizica si astronomie, era privit de contemporanii sai drept unul dintre cei mai straluciti oameni de stiinta; asta pana sa hotarasca ca mediumismul fizic i-ar putea furniza dovezi in sustinerea stralucitei sale teorii despre cea de-a patra dimensiune. S-a apucat asadar sa-l investigheze pe mediumul Henry Slade si a descoperit fenomene uluitoare, pe care le va descrie ulterior in lucrarea Transcedental Physics, publicata in Germania in 1879. La moartea lui, gurile-rele vor spune nu numai ca Zollner s-a lasat pacalit ca un copil, ci chiar ca-si iesise din minti. Lucru cat se poate de fals, potrivit celor care-l cunosteau indeaproape.

9. Emmanuel Swedenborg (1688-1772)

Om de stiintă, om politic, filosof si teosof suedez, supranumit de catre Balzac „Buddha al Nordului”, despre Emanuel Swedenborg se poate spune cu certitudine ca reprezinta una dintre cele mai misterioase si mai complexe personalitati ale Scandinaviei. La implinirea varstei de 50 de ani, a avut insa o viziune in care Dumnezeu il informa ca avea sa fie talmacitorul ales al Bibliei, in folosul intregii specii umane. De-aici un intreg potop de opere, asternute pe hartie, dupa spusele lui Swedenborg insusi, dupa dictarea spiritelor („eu nu sunt decat secretarul”). Va avea apoi in mod periodic astfel de viziuni, printre care si una care il va fascina pe Kant: Swedenborg va „vedea” focul pustiind Stockholmul pe cand se afla la Goteborg, la 300 de mile departare, si-l va descriie cu lux de amanunte.

8. Sir William Crookes (1832-1919)

In 1870, William Crookes, tanar chimist si fizician intrat in Royal Society ca urmare a descoperirii elementului taliu, propunea investigarea fenomenelor spiritualiste cu tehnici si aparatura stiintifica. Cercetarile lui Crookes cu mediumi au reprezentat prima incercare sistematica de a aplica metode stiintifice in studiul metapsihicului, iar rezultatele obtinute aveau sa fie naucitoare. Cand Crookes, dupa ce-l investigase pe D.D Home a raportat ca acesta era intr-adevar capabil sa miste obiecte si sa cante la instrumente muzicale fara sa le atinga, entuziasmul confratilor intru stiinta s-a racit brusc, fiind taxat drept gogoman. In mod ironic insa, tocmai cercetarile sale asupra mediumilor il vor duce la inventia radiometrului, ce avea sa schimbe fata chimiei si a fizicii, si sa concure la aparitia televiziunii.

7. Julian Ochorowitcz (1850-1918)

Pe cand era tanar profesor asistent de filosofie si psihologie la Lemberg, in Polonia, Ochorowitcz a hotarat sa supuna telepatia unor teste riguros controlate pentru a demonstra ca nu exista. In 1887, in cartea Sugestia Mintala, publicata in Franta, va descrie procesul treptat prin care cercetarile sale l-au convins pana la urma ca exista. Ulterior, isi va pune intreaga energie dedicata initial discreditarii cercetarilor metapsihice in slujba studierii fenomenelor paranormale.



6. Joseph Banks Rhine (1895-1980

De formatie botanist, si sceptic ca temperament, in anii ’20 Rhine va deveni constient de limitele materialismului stiintific citind-ul pe Henri Bergson si va fi atras spre cercetarea metapsihica de scrierile lui Frederic Myers. Va fonda la Duke University o baza unde, cu ajutorul unor pachete de 25 de carti, cu cinci simboluri diferite, isi va testa studentii pentru a descoperi daca vreunul dintre ei poate da raspunsul corect intr-o proportie semnificativ mai mare decat cea intamplatoare (cinci ghiciri corecte). Isi va castiga notorietatea internationala in urma publicarii monografiei Extra-Sensory Perception in 1934, si o reputatie de „parapsihologul nr.1” din Statele Unite pe parcursul urmatorilor 45 de ani, ajutand parapsihologia sa se impuna drept disciplina academica, acceptata in universitati.



5. Enrico Morselli (1852-1929)

Profesor de neurologie, profund sceptic, conducator al campaniei impotriva spiritualismului, a carui atitudine profesionala nu ii permitea sa tolereze nicio incalcare a legilor biologice cunoscute, Morselli a decis in cele din urma in 1901 s-o examineze pe Eusapia Palladino (medium celebru), cu intentia de a o demasca. Participand incognito la o sedinta de spiritism, a fost atat de impresionat de cele vazute si intamplate incat ulterior va conduce doua serii de teste cu rezultate pozitive. Pe ultima o va descrie in detaliu in lucrarea Psicologia e Spiritismo, publicata in 1908.

4. Carl Gustav Jung (1875-1961)

Interesul lui Jung pentru fenomenele metapsihice s-a manifestat de-a lungul vietii acestuia in diferite moduri. De exemplu, pe cand era student, a fost profund tulburat de un zgomot „ca un foc de pistol”, cand masa pe care obisnuia sa ia cina acasa s-a despicat, in mod inexplicabil. „Exteriorizarile” de acest soi au tot continuat sa aiba loc si sa-l mire, dupa ce zgomote asemanatoare au survenit pe cand era in relatii incordate cu Freud. Desi in 1920, intr-un articol trimis Societatii de Cercetari Metapsihice (SPR), al carui corespondent era, declara ca poltergeistii nu erau altceva decat „efecte exteriorizate ale complexelor inconstiente”, si nu vedea „nicio dovada de niciun fel a existentei spiritelor reale”, 30 de ani mai tarziu va deveni mai prudent; progresele fizicii nucleare deschisesera deja posibilitatea unei „realitati transpsihice situata imediat sub psihic”, asa incat va incepe a specula pe tema sincronicitatii.

3. Cesare Lombroso (1836-1909)

Profesor de psihiatrie la Universitatea din Torino, Lombroso isi castigase deja o reputatie internationala ca fondator al criminologiei, cand in 1888 va declara sarcastic ca in conditiile in care atat de multi oameni sunt interesati de acest domeniu, el si prietenii lui ar putea fi considerati ridicoli pentru dispretul lor fata de spiritualism. Cativa ani mai tarziu, acceptand si el cu greu provocarea de a o testa pe Eusapia Palladino, a fost nevoit sa-si admita greseala. Ii era rusine, va scrie el, ca s-a opus „cu atata tenacitate posibilitatii asa-numitelor fapte spiritiste”. „Dar faptele exista, si ma laud ca sunt un sclav al faptelor”, va preciza autorul cartii „After Death, What?”, publicata in anul mortii.

2. Nostradamus

Michel de Nostradame a studiat medicina, dar cand o epidemie i-a omorat sotia si copiii, a fost atat de dezamagit de medicina conventionala incat n-a mai stiut ce altceva ar putea face decat sa calatoreasca. Prilej cu care a descoperit ca e clarvazator, in starile sale de transa punand la punct o serie de catrene cabalistice complicate, care pe alocuri preziceau evenimente viitoare cu o tulburatoare corectitudine -, dupa cum va arata James Laver in biografia lui din 1942.

1. Sir Arthur Conan Doyle (1858-1930)

Celebrul romancier britanic, parintele lui Sherlock Holmes, a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh si dupa absolvire s-a angajat ca doctor pe un vas care se indrepta spre coasta Africii de Vest. In 1882 isi va deschide un cabinet la Plymouth, trei ani mai tarziu isi va lua si doctoratul, dar intrucat ducea lipsa de pacienti, isi umplea timpul dintre doua consultatii scriind povestiri. Inca din 1918, in The New Revelation, Conan Doyle descrie cum a fost la inceput foarte sceptic in privinta fenomenelor metapsihice, dar a fost treptat „convertit” (in perioada primului Razboi Mondial va ajunge sa le considere „ceva cu adevarat cutremurator, o strapungere a zidurilor dintre doua lumi”. Entuziast, aproape lipsit de discernamant in aprecierile sale despre ceea ce credea a fi adevarul spiritual, a fost o sursa constanta de ingrijorare pentru SPR, din care a „demisionat” putin inainte de a muri, pe motiv ca asociatia e condusa de sceptici.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE VAMPIRI SI VAMPIRISM IN URMATORUL EPISOD DIN MARATONUL DESCOPERA FENOMENELE PARANORMALE! Se spune ca sunt nemuritori, iar faptul ca mitul lor dainuie cu putere de peste sase milenii nu poate decat sa confirme o atare credinta. Nascuti in tenebrele timpului si ale constiintei umane, vampirii continua sa ne bantuie imaginatia si, chiar daca zambim la auzul vechilor povesti de groaza care ii au in prim plan, o umbra de indoiala tinde cateodata sa ne atinga precum un fior rece… Si daca totul este mai mult decat un mit? Daca exista sau nu vampiri, afla maine, numai pe www.descopera.ro.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm