Savantii din Australia si Marea Britanie care au studiat fosilele unor pesti placodermi, vechi de peste 380 milioane ani, au declarat ca nu le-a venit sa creda cand au descoperit ca ramasitele fosilizate contineau urme de embrioni. Initial, cercetatorii erau convinsi ca pestii fosili depuneau icre care apoi erau fertilizate de masculi.
“Odata ce am descoperit embrionii din interiorul trupurilor fosilizate, am stiut instantaneu ca pestii placodermi din specia Incisoscutum richei, se inmulteau prin fertilizare interna copulativa, sex clasic, cu alte cuvinte”, declara John Long conducatorul departamentului stiintific din cadrul Muzeului Victoria din Melbourne. Raspunsul dilemei vechi de sute de milioane de ani a venit in momentul in care cercetatorii au analizat pelvisul masculului de peste placoderm, pelvis inarmat cu primul “argument”istoric in favoarea fecundarii interne a femelelor.
Specimenele fosilizate de masculi din colectiile muzeelor britanice si australiene, prezentau un pelvis care avea o inotatoare specializata care lipsea in cazul femelelor. Masculii si-au transformat in timp, inotatoarea pelviana intr-o formatiune osoasa prelunga atasata de osul pelvian, formatiune care era folosita de masculi pentru a prinde femelele in momentul fertilizarii. Seria surpizelor pentru cercetatori nu se opreste aici, acestia fiind in fata unei descoperiri in premiera pentru lumea stiintei si a cunosterii evolutiei vietii pe Pamant. Fosilele vechi se peste 380 milioane ani, sunt cele mai importante descoperiri paleontologice din ultimii 30 de ani, deoarece reprezinta cea mai veche vertebrata “mama” din istoria Terrei despre care avem date certe.
Sursa Daily Mail
Citeste si :