Studiul a fost coordonat de mai multe organizatii de specialitate precum Universitatea din Oslo, Institutul Norvegian de Studiere a Calitatii Aerului, Centrul International pentru Cercetari Climatice si de Mediu precum si Universitatea Nationala din Islanda.
Unii cercetatori erau de parere ca reducerea intensitatii razelor cosmice din ultima decada a contribuit la cresterea efectului de sera si implicit la intensificarea procesului de incalzire globala.
“Conform studiilor si masuratorilor noastre nu reiese ca reducerea intensitatii radiatiilor cosmice duce la la micsorarea formatiunilor noroase”, declara Jon Egill Kristjansson, profesor la Universitatea din Oslo. Acesta subliniaza ca o serie de observatii variate ale radiatiilor cosmice sugereaza fluxul continuu al acestora in pofida cresterii incalzirii globale din ultima decada de ani.
Observatiile profesorului Kristjansson s-au axat pe studierea asa zisului sindrom al descresterii Forbus, caracterizat printr-o intrerupere subita a activitatii solare care duce in final la o scadere puternica a razelor cosmice pe o perioada medie de cateva zile. Cercetatorii au identificat 22 de fenomene Forbus intre anii 2000-2005.
Pe baza datelor oferite de baza spatiala MODIS, succesiunea de fenomene Forbus nu a afectat deloc procesul de incalzire globala de pe Terra, ale carui cauze par a fi strict legate de activitatile nocive ale omenirii.
Sursa : Science Daily