Lacul Kakhynaidakh din Iacutia zilelor nostre este cunoscut si sub numele de Lacul Diavolului. Apa acestuia este neagra la culoare iar malurile amintesc de un peisaj apocaliptic. Deseori, in apropierea lacului sunt descoperite cadavre de oameni si de animale si nimeni nu a reusit, pana in prezent, sa identifice cauza mortii acestora.
Totul a inceput in secolul XX, atunci cand un pescar a fost martorul ocular al schimbarii lacului. In timp ce isi scotea plasele din apa, pescarul declara ca a auzit un zgomot ca de tunet venind din adancurile lacului, iar apa a inceput, pur si simplu, sa fiarba. Culoarea a devenit brusc neagra iar aerul nu mai putea fi respirat. Daca localnicii au asociat fenomenul cu prezenta diavolului, geologii cred ca se afla in fata unui exemplu tipic de explozie a metanului aflat sub albia lacului.
Un alt exemplu este cel al Vaii Mortii din Kamceatka, Rusia. Cadavre de animale si oameni au fost deseori descoperite pe tot cuprinsul vaii, dar doar recent oamenii de stiinta au putut gasi o explicatie plauzibila. Conform acestora, aerul este saturat de dioxidul de carbon si de hidrogenul sulfurat care au rezultat in ruma activitilor vulcanice. Astfel se explica si simptomele pe care oamenii le au in preajma vaii: senzatie de uscare a gurii, dureri de cap, cresterea presienii sanguine si ameteli.
Poate cele mai cunoscute lacuri ucigase sunt Myos si Monoun din Camerun. Ambele lacuri s-au format in urma cu 500 de ani, ca rezultat al activitatii vulcanice. Gazele toxice continua si astazi sa iasa la suprafata iar cutremerele reprezinta un fenomen cotidian. Orice fiinta vie risca sa isi piarda viata pe o suprafata de mai multi kilometri de la malurile lacurilor. 37 de persoane si-au pierdut viata in august 1987, atunci cand Lacul Monoun, practic, a explodat. In jur de 1800 au fost ucise la 21 august 1986 in conditii similare pe malul lacului Nyos.
Sursa: Pravda