Cercetatorii Neal Henssler si Ya-Chun Huang din cadrul Riken Brain Science Institute din Saitama, Japonia au descoperit ca in momentul in care un mascul din specia cintezei-zebra canta in fata unei femele, neuronii sai activeaza o regiune a creierului denumita arealul tegmental ventral, pe scurt VGA in termenii specialistilor.
Neuronii din regiunea echivalenta a creierului uman sunt activati in momentul in care oamenii consuma droguri precum cocaina, care declanseaza eliminarea dopaminei cea ce duce la o stare de euforie.
In creierul cintezei mascul, emisia de dopamina stimuleaza regiunea creierului care coordoneaza cantatul declansand astfel un fenomen de feedback pozitiv.
Cu alte cuvinte fenomenul cantatului face pasarea fericita, situatie in care datorita secretiei dopaminei cinteza mascul este stimulata sa cante din ce in ce mai mult.
“Pana in prezent aceasta este ce mai clara evidenta cu privire la cantecele masculilor care la aduca cestora recompese prin stari euforice” afirma Dr. Hessler care intentioneaza ca pe viitor sa studieze femelele de cinteza, pentru a descoperi daca cantecul masculilor le creaza acestora stari euforice asemanatoare cu trairile masculilor.
Sursa : New Scientist