In ultimul incident, un tanar de 20 de ani aflat in stare de ebrietate a fost ucis de un urs undeva la periferia Brasovului.Vanatorii locali au fost autorizati de Ministerul Mediului sa caute si sa impuste ursul ucigas, acestia au gasit o ursoiaca in apropierea locului unde tanarul a fost ucis. Animalul a incercat sa-i atace si in consecinta, a fost impuscat.
“De obicei, ursii bruni nu ataca oamenii. Din contra, daca vad un om, ursii cauta sa se indeparteze de acesta. In toate cazurile de atac ale ursilor pe care le-am investigat, acestea au fost provocate de oameni, de cele mai multe ori prin hranirea ursilor, fapt interzis de lege” , declara Dl. Dorel Noaghea, presedintele Asociatiei Vanatorilor din Brasov. Conform Dl. Noaghea, oamenii sunt cei care poarta intreaga vina in cadrul conflictelor dramatice in care ursii ajung sa atace oameni.
Oamenii nu au nici cea mai elementara forma de respect asupra naturii si implicit a ursilor, ei invadeaza habitatul acestora, sau mai grav: Incerca sa-i transforme pe ursi in atractii turistice.
“Am 51 de ani si lucrez de o viata in padure. De un lucru sunt sigur, ursii din preajma Brasovului au inceput sa intre in contact cu oamenii inca din perioada anilor ’70, cand statiunile turistice au inceput sa fie construite in acesta zona. Practic, in prezent ursii de aici sunt obisnuiti de generatii cu prezenta oamenilor, iar pentru ca oamenii i-au hranit, acestia si-au pierdut frica initiala de oameni”, declara in continuare Dl. Noaghea.
Romania, care detine o populatie de 6 000- 6 200 de ursi, a incercat initial sa exporte o parte din acestia catre tarile care doreau sa-si repopuleze padurile cu ursi, din nefericire autoritatile acelor tari au refuzat pe motiv ca ursii din Carpati sunt obisnuiti cu oamenii, intra in orase sa caute prin gunoaie, si in consecinta pot ataca oameni.
In sezonul de vanatoare 2007-2008 autoritatile romane au aprobat impuscarea a 333 ursi doar in zonele unde acestia fac pagube sau ataca oamenii.
Sursa: Discovery News